Završena sednica Kriznog štaba! Oglasila se Ana Brnabić

Sednica Kriznog štaba koja je zakazana zbog sve lošije epidemiološke situacije je upravo završena.

najnovija vest, foto: Prva.rs
najnovija vest, foto: Prva.rs
.

"Mi trenutno u Srbiji imamo 2.821.060 vakcinisanih građana. Revakcinisano je 51 odsto punoletne populacije - rekla je premijerka, i navela da je trenutno najmanji procenat imunizovanog stanovništva u Tutinu, dok je najbolji u centralnim beogradskim opštinama", rekla je Brnabić.

"Dosta smo razgovarali o novim merama. Za mene nema dvojbe i sumnje da je država svoj posao uradila. Krizni štab takođe. I to mnogo bolje od mnogih država u Evropi i svetu", navela je Brnabić i naglasila da su otvorene tri najmodernije kovid bolnice.

"Na građanima je bilo da slušaju lekare, da slušaju struku i da se vakcinišu... Mi smo obezbedili vakcine. Postoji nešto što se zove individualna odgovornost i odgovornost prema zajednici, ne može država sve da uradi", rekla je ona.

"Toliko smo života izgubili, a mogli smo da ih spasemo. Vakcinišite se... Ja ne znam više šta da kažem na tu temu", dodala je.

"To su mere, vakcinišite se, ljudi... Ako hoćete da zaštitite sebe i svoje okruženje, posebno mladi", rekla je premijerka Srbije.

Premijerka Ana Brnabić je ranije danas rekla da ne može razgovarati o uvođenju mera kakve su bile pre nabavke vakcine i omogućene imunizacije za sve. "Juče smo prešli brojku od 6.000 zaraženih u jednom danu, tako da ćemo razgovarati o tome i nakon sednice ću se ja obratiti medijima. Videćemo da li i šta možemo da uradimo", rekla je Brnabić.

"Epidemiološka situacija se dodatno usložnjava, vakcinacija je jedini odgovor na pandemiju", izjavila je premijerka, prenosi Tanjug.

"Pripremamo se i za uvođenje kovid sertifikata, to je odluka. Na redu su sastanci sa inspekcionim organima, kako bi to bilo u skladu sa Ustavom i ljudskim pravima. Sertifikati će biti za mesta gde nije esencijalno prisustvo. Neće biti za maloprodajne objekte jer je to nerealno i protivustavno".

Premijerka je na pitanja novinara o izolaciji izjavila da čim je neko bio u kontaktu sa zaraženim treba da se testira.

"Inspekcije i MUP rade svoj posao. Svako treba da ima odgovornost što se tiče samoizolacije ukoliko je bio u kontaktu sa zaražemnim", naglasila je ona i ponovila da je Srbija pobedila sve evropske države i da su država i Krizni štab odradili svoj posao odlično.

Premijerka Ana Brnabić je ranije danas rekla da ne može razgovarati o uvođenju mera kakve su bile pre nabavke vakcine i omogućene imunizacije za sve.

"Juče smo prešli brojku od 6.000 zaraženih u jednom danu, tako da ćemo razgovarati o tome i nakon sednice ću se ja obratiti medijima. Videćemo da li i šta možemo da uradimo", rekla je Brnabić.

Ona je takođe navela da je važno da škole nastave da rade.

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je danas da će se na sednici raspravljati o školama, ali i o kovid propusnicama, ukazujući da nisu problem mere, već njihova kontrola.

Dodao je da medicinski deo Štaba traži pojačanu kontrolu nad sprovođenjem mera koje su, prema njegovim rečima jasno propisane i da nije za uvođenje rigoroznijih mere, podsetivši da su već na snazi obavezno nošenje maske u zatvorenom i održavanje distance.

Prema poslednjem preseku, juče je u Srbiji registrovano čak 6.089 zaraženih za jedan dan.

U bolnicama je 2.502 pacijenata, od kojih je njih 128 na respiraotoru.

Izvor: b92