Adžić: Ovo je požar, najmlađa je pacijentkinja od 20 godina

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić izjavila je da se u toj ustanovi od virusa korona trenutno leči oko 700 pacijenata, a da najmlađi pacijent koji je na respiratoru ima 20 godina.

Dr Tatjana Adžić, foto: Prva TV
Dr Tatjana Adžić, foto: Prva TV
.

U izjavi za RTS Adžić je istakla da je brojka od više od 5.000 novozaraženih brine i kao lekara i kao rukovodioca kovid bolnice i dodaje da samo može da nasluti šta će se destii za pet ili 10 dana.

"Naša bolnica je prilično puna, u njoj se nalazi 700 bolesnika, od toga je 620 na jedinicama poluintenzivne nege i 80 u jedinicama intenzivne nege. Trenutno su pune četiri jedinice intenzivnog lečenja i postoji još jedna, peta jednica spasa", rekla je Adžić.

Ističe da više od 20 odsto svih bolesnika koji se primaju u toj bolnici zahteva prijem u intenzivnu jednicu.

Adžić kaže da za 18 meseci od kada je počela pandemija i za 10 meseci kada je počela sa radom Kovid bolnica u Batajnici nisu imali težeg mlađeg pacijenta.

Navodi da je reč o devojci koja je stara 20 godina, apotekarka iz Beograda, koja nije vakcinisana i nema pridružene bolesti.

"Ona je intubirana, gotovo da nema pluća na koja diše, to je jedan progresivan stadijum kovida-19 i ona praktično diše sa jednim vrhom pluća. Njena pluća su zacementirana i takav je delta soj virusa", kaže Adžić.

Od 10 pacijenata koji sa tom devojkom leže u intenzivnoj nezi, dodaje Adžić, niko nije vakcinisan.

Ona dodaje i da je 90 odsto bolesnika u Batajnici nevakcinisano.

"Lepo smo krenuli da se vakcinišemo i da smo tako nastavili ne bismo sigurno došlo do ovog scenarija. Ovo je požar, gore je nego u decembru", ističe Adžić.

Govoreći o vakcinaciji zaposlenih u Kovid bolnici u Batajnici, Adžić kaže da su u toj ustanovi shvatili ozbiljnost situacije i da nema nevakcinisanog zdravstvenog radnika.

Izvor: Tanjug