Info

DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Sednica počinje u 16h, na stolu će se naći TRI TEME i JEDNA NOVA MERA

Sednica Kriznog štaba održaće se danas u 16 časova, a na dnevnom redu su brojne teme, od početka školske godine, vakcinacije, do pojačane kontrole već postojećih mera koje su sve vreme na snazi – maske u zatvorenom, distanca, dezinfekcija.

24.08.2021. - 08:15h
Danas nova sednica kriznog štaba
Danas nova sednica kriznog štabafoto: B92.net/J.J.

Razlog za reakciju trebalo bi da predstavlja i nagli skok broja novozaraženih. U ponedeljak je u Srbiji je na korona virus testirano 12.091 osoba, od kojih je pozitivno 1.837 dok su, nažalost, četiri osobe preminule.

Ne očekuje se ograničavanje i skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, ali će se o svemu ostalom detaljno razgovarati. Jedna od novih mera koja će se ozbiljno razmatrati biće uvođenje kovid propusnica, koje bi omogućile pristup raznim manifestacijama.

Član Kriznog štaba, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović očekuje da će na sednici biti raspravljeno pre svega o tome da se mere oštrije kontrolišu, a ne da se uvode nove.

- Dosta toga se promenilo od pre mesec dana, kada smo zasedali. U smislu ocene, epidemiološka situacija je nepovoljna, s obzirom na broj pozitivnih, na broj hospitalizovanih… Što se tiče konkretnih mera, smatram da ove postojeće mere koje nikada nisu ukinute, maska u zatvorenom, fizička distanca i dezinfekcija, da njih treba oštro kontrolisati. Dakle, pooštravanje kontrole mera, pooštravanje kažnjavanje rada i komunalne milicije i inspekcijskih službi, to nam je ovog trenutka neophodno - kaže profesor Tiodorović.

Bez skraćenja radnog vremena

Ugostitelje, ali i goste zanima da li će biti kakvih izmena što se tiče radnog vremena i da li će biti ikakvih ograničenja. Profesor Tiodorović kaže za "Blic" da ne očekuje da se tu išta menja osim pojačane kontrole.

- Ne verujem da će u ovom trenutku doći do toga da ćemo ograničavati radno vreme, da treba neke objekte zatvarati, verujem da će to još uvek biti stvar za neki naredni period, da to nije neophodno sada. Vrlo rigorozno treba tražiti kontrolu mera kod različitih manifestacija, sportskih, muzičkih… Problem su sportske manifestacije, kod muzičkih se može reći da su mnogo ozbiljniji, tu mislim na festivale, i da su dobro organizovani, što ne bih rekao za neke nastupe estradnih umetnika, primećujem da se tu ne poštuju mere - priča epidemiolog.

Korak bliže kovid propusnicama

Jedna od tema biće i kovid propusnice. O njima se mnogo govori, ali nema konkretnih poteza koji bi vodili ka njihovom uvođenju. Upravo je sednica Kriznog štaba prilika da se to pitanje formalno pokrene, piše Blic.

Krizni štab potvrđuje: Škole kreću normalno!

Krizni štab bi trebalo da da i konačnu odluku o početku školske godine. Školska godina trebalo bi da počne redovno u svim školama u Srbiji 1. septembra. Časovi će trajati 45 minuta, a odeljenja se neće deliti, već će sva deca zajedno sesti u klupe.

Nakon toga pratiće se epidemiološka situacija po obrazovnim ustanovama, a škole će se, zavisno od broja zaražene dece, razvrstavati u tri zone - zelenu, narandžastu i crvenu - po principu semafora.

Tako će škola koja bude u zelenoj zoni raditi uobičajeno, a ona koja je u narandžastom pojasu nastavu će držati kombinovano - jedan dan časovi će biti u školi, a jedan dan kod kuće. Škola koja se nađe u crvenoj zoni u potpunosti će preći na onlajn nastavu. Zone će se određivati prema procentima zaraženih đaka - pa će, okvirno, u zelenoj zoni biti škola koja ima manje od pet odsto zaraženih, u narandžastoj ona koja ima između 5 i 10 odsto inficirane dece, dok će u crveni pojas ući škola koja pređe dvocifren postotak zaraženih učenika.