Ako posle dve doze Sinofarma primite vakcinu Fajzer, da li će to olakšati putovanja?

Vakcinacija trećom dozom protiv korona virusa počela je 17. avgusta u Srbiji, a svi vakcinacini građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime i treću (buster) dozu.

Ilustracija, foto: LookerStudio/Shutterstock
Ilustracija, foto: LookerStudio/Shutterstock
.

Pozivanje građana će se obavljati SMS-om i mejlom sa linkom koji će ih voditi na portal e-Uprave gde će dobiti detaljnije informacije.

U prvom krugu masovne imunizacije većina građana Srbije je primila vakcinu kineske kompanije Sinofarm, potom Fajzer/Biontek, onda Sputnjik V, dok je najmanje njih primilo AstraZeneku.

Iako je Svetska zdravstvena organizacija odobrila vakcinu kineske kompanije Sinofarm za upotrebu, oni koji su je primili i dalje nisu bili slobodni da putuju gde žele. Naime, članice Evropske unije samostalno su odlučivale o tome koje će vakcine prihvatati prilikom ulaska u zemlju, a neke od njih ni posle sedam meseci nisu uvrstile Sinofarm.

Jedna od tih zemalja je i Francuska koja prihvata samo one vakcine koje je registrovala Evropska agencija za lekove (EMA).

Međutim, kako je jedna od zemalja koja nije prihvatala kinesku vakcinu Francuska, pozvali smo ambasadu i pitali da li možemo putovati ukoliko je treća doza koju smo primili Fajzer/Biontek.

Tako su mnogi građani da zbog eventualnih olakšica pri putovanjima odlučili da treću dozu prime vakcinu kompanija Fajzer/Biontek.

"Ne, morate primiti najmanje dve doze vakcina koja priznaje Francuska da biste ušli u zemlju", rekli su nam u ambasadi u Beogradu. To su vakcine Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson.

Na primer, Turska dozvoljava ljudima koji su primili vakcinu kineske kompanije Sinovak da uzmu dodatnu dozu Fajzera jer se "čini da će im to biti olakšica pri putovanjima u zemlje koje nisu odobrile kinesku vakcinu", saopštilo je ponedeljak Ministarstvo zdravlja ove zemlje. Osim toga, saopštili su da ljudi kojima je data buster doza Fajzera, ako je to potrebno zbog putovanja, mogu da dobiju još jednu dozu.

Treća doza obavezna za lakša putovanja?

Asocijacija britanskih putničkih agenata (ABTA) u saopštenju navodi da nije zabrinuta zbog medijskih natpisa da bi buster doza vakcine protiv kovida 19 uskoro mogla biti obavezna za putovanja bez karantina u Evropu i druge zemlje.

"The Mail of Sunday" je 15. avgusta citirao "izvor iz vlade" koji sugeriše da će treća doza vakcine - primenjena šest meseci nakon druge, uskoro biti potrebna onima koji putuju u inostranstvo. Isti izvor je naveo da će "Britanciu koji su primili treću dozu, imati ažurirane sertifikate".

Kanadska teorija za lakša putovanja 1+2

Kvebek nudi dodatnu dozu mRNK vakcine ljudima koji žele da putuju u zemlje koje ne priznaju njihov status vakcinacije.

Treća doza je dostupna, jer neke zemlje ne smatraju ljude poptuno vakcinisanima ako su primili kombinaciju vakcina protiv kovida, saopštilo je u julu kanadsko Ministarstvo zdravlja.

"Treća doza vakcine ostaje izuzetna mera za ljude koji imaju kratkoročno bitno putovanje izvan zemlje, a moraju ispuniti uslove za vakcinaciju", navodi se u saopštenju ministarstva.

Međutim, zdravstveni zvaničnici upozoravaju da je na primaocu da traži savet i izmeri rizik pre nego što dobije dodatnu dozu vakcine Fajzer/Biontek ili Moderna.

Ministarstvo zdravlja ove zemlje kaže da nema međunarodnog konsenzusa o tome šta znači potpuno vakcinisana osoba, dodajući da savezna vlada radi na tome da se kombinacije vakcina AstraZeneke ili Covidshield učine međunarodno priznatim.

Osim toga, stanovnici kanadske provincije Saskečevan koji su dobili kombinaciju Astrazeneke, Fajzera ili Moderne sada mogu primiti i treću dozu vakcine protiv kovida.

Ministarstvo zdravlja ove zemlje kaže da nema međunarodnog konsenzusa o tome šta znači potpuno vakcinisana osoba, dodajući da savezna vlada radi na tome da se kombinacije vakcina AstraZeneke ili Covidshield učine međunarodno priznatim.

Osim toga, stanovnici kanadske provincije Saskečevan koji su dobili kombinaciju Astrazeneke, Fajzera ili Moderne sada mogu primiti i treću dozu vakcine protiv kovida.

U utorak popodne je obajvljeno da su dopuštene dodatne doze za one kojima je to potrebno za međunarodna putovanja, stupajući na snagu odmah.

Vladini zvaničnici rekli su da neke zemlje zahtevaju dokaz o vakcinaciji specifičnim vakcinama, a one koje su primile kombinaciju mogu primiti treću dozu tako da odgovara drugoj dozi, te će samim tim ispuniti i uslov zemlje u koju putuju.

Izvor: blic.rs