Dr Ljiljana Gojković Bukarica: Idealno je uzeti treću dozu istog proizvođača

Profesorka dr Ljiljana Gojković Bukarica sa Institituta za farmakologiju i kliničku farmakologiju beogradskog Medicinskog fakulteta, smatra da je po pitanju treće doze vakcine protiv korona virusa idealno uzeti tu dodatnu, tzv. buster dozu, istog proizvođača.

Ilustracija, foto: LookerStudio/Shutterstock
Ilustracija, foto: LookerStudio/Shutterstock
.

"Za sada ne postoji zvanična preporuka nekog relevatnog tela za kombinovanje vakcina, poput SZO, EMA, FDA... Zemlje koje su to radile nisu imale dovoljno količina vakcina istog proizvođača. I kao što je rekao dr Predrag Kon, stav vakcinologije koji do sada važi je jasan - ići sa istim proizvođačem", rekla je dr Bukarica za Tanjug.

Ona je navela da su rezultati istraživanja obavljenih u Kini i UAE, pokazali da treća doza kineske Sinofarm vakcine, koju je primio najveći broj vakcinisanih u Srbiji, pokazuje veliku efikasnost, odnosno, kod starijih od 60 godina povećava nivo antitela za cak 100 odsto, a kod ostalih ispitivanih grupa za 50 do 75 procenata.

"Kineska vakcina se još jednom pokazala kao odlična, ovaj put kad je u pitanju davanje treće doze. Upotreba treće doze ove vakcine apsolutno je bezbedna i čak korisna za sve populacije", kaže dr Gojković Bukarica.

Ona je istakla da je prioritet, ipak, vakcinacija što većeg broja ljudi sa prve dve doze vakcine.