Od danas TREĆA DOZA VAKCINE - kome se preporučuje, ima li neželjenih efekata i mogu li se mešati vakcine drugih proizvođača?

Vakcinacija trećom dozom protiv korona virusa počinje danas. Svi vakcinisani građani će, nakon 180 dana od primljene druge doze, moći da prime i treću. Pozivanje građana će se obavljati putem SMS ili elektronskom poštom sa linkom koji će ih voditi na portal e-uprava.

Ilustracija, foto: LookerStudio/Shutterstock
Ilustracija, foto: LookerStudio/Shutterstock
.

Građani neće morati samoinicijativno da se prijavljuju, a treća, buster, doza se najviše preporučuje: osobama sa narušenim imunitetom; osobama starijim od 70 godina; starijima od 60 godina koje žive u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite; zdravstvenim radnicima; građanima Srbije koji često putuju u inostranstvo. Građani će moći da biraju između vakcine četiri proizvođača, a kakva su iskustva, ima li neželjenih efekata i da li će nas treća doza zaštiti i od novih sojeva Kovida-19, odgovorio je dr Andrej Trampuž, direktor Laboratorije za istraživanje infektivnih bolesti u Berlinu.

"Posle treće doze nemamo više neželjenih dejstava nego posle prve ili druge", počeo je dr Trampuž za Prva TV.

Kada posle primanja vakcine istekne imuniska zaštita, da li to znači da će građani morati na svakih šest meseci da primaju novi dozu vakcine protiv korona virusa, dr Trampuz je objasnio:

"Dok pandemija bude trajala, možda ćemo trebati da se vakcinišemo na svakih šest meseci. Možda i četvrta, možda i peta vakcina. Ali, naš plan je drugačiji - da vakcinišemo toliki broj stanovništva da maksimalno suzbijemo virus koji neće moći više da cirkuliše", rekao je dr Trampuž.

Da li građani mogu da izaberu drugog proizvođača za primanje treće doze vakcine i koliko to utiče na poboljšanje imuniteta, dr Trampuž je rekao u prilogu koji sledi...

.