Vaterpolisti Srbije osvojili zlato i postali olimpijski šampioni

"Delfini“ su u finalu bili bolji od Grčke rezultatom 10:13 (3:6, 4:2, 2:2, 1:3) i tako su osvojili zlato na za kraj Olimpijskih igara 2020.

Vaterpolisti Srbije osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Japanu, foto: Profimedia
Vaterpolisti Srbije osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Japanu, foto: Profimedia
.

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju!

Izabranici Dejana Savića su u finalnoj utakmici savladali reprezentaciju Grčke sa 13:10 (6:3, 2:4, 2:2, 3:1).

Delfini su još jendom pokazali da je vaterpolo sport koji igraju mnogi, ali da na kraju pobedi Srbija, kojoj je ovo šesto uzastopno olimpijsko odličje.

Sava Randelović, Olimpijske igre u Japanu, 2020., foto: Profimedia
Sava Randelović, Olimpijske igre u Japanu, 2020., foto: Profimedia
.

Motivisano i hrabro "delfini" su ušli u ovaj meč, sa šeljom da što pre slome rivala, a sve što su radili u bazenu u prvoj četvrtini, bila je poezija. Grci su u prvoj četvrtini postgli dva gola, tako što su iskoristili prednost igrača više, dok su do trećeg stigli nakon VAR odluke. Tada su sudije poništile gol Rašovića, jer je prethodno Kolovos na drugoj strani uspeo da pošalje loptu iza leđa Mitroviću, iako je prvobitna odluka bila da nema gole, te je umesto 3:1 za Srbiju, došlo do izjednačenja. Takav rasplet, ponovo je bio samo dodatni motiv za Savićeve izabranike. Do kraja prve četvrtine su pogodili dva puta Jakišić, Pijetlović i Filipović sa pet metara, za "plus tri" na kraju prvih osam minuta (6:3), prenosi Blic.

Pala je u defanzivi Srbija u drugoj deonici, štu su Grci obilato koristili i pravili nam velike probleme, pre svega po desnoj strani. Nakon potoka Funtulisa na jednoj, a onda Mandića na drugoj strani (7:4), Grci su vezali još tri gola i stigli do izjednačenja (7:7). To je navelo Dejana Savića da zatraži tajm-aut, kojim je uspeo da razmrda svoje izabranike. Delfini su uspeli da mnogo čvršće zaigraju u odbrani, ostave rivala bez gola do poluvremenu i postignu još jedanm kojim smo ponovo došli do vođstva (8:7).

Vaterpolisti Srbije osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Japanu, foto: Tanjug/AP Photo/Mark Humphrey
Vaterpolisti Srbije osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Japanu, foto: Tanjug/AP Photo/Mark Humphrey
.

Na startu drugog dela, Dušan Mandić je našoj selekciji doneo prednost od dva gola, ali to nije obeshrabrilo Grke, koji su nastavili da se bore i ponovo su izjednačili sredinom treće četvrtine, golovima Murikisa i Funtulisa (9:9). Nedostajalo je u tim momentima i sreće "delfinima", jer je Rašović pogodio prečku, a Pijetlović i Dedović stativu. Ipak, u poslednjim momentima, ponovo je odgovornost preuzeo Andrija Prlainović, koji je Srbiji pred poslednjih osam minuta doneo gol prednosti (10:9).

U prvom napadu četvrte četvrtine, Grci su postigli gol i izjednačili (10:10), ali je to bio početak njihovog kraja, a Dejan Savić je napisao dodatak doktorskoj disertaciji, koju je odavno odbranio. Ono što je njegov "recept" videlo se i danas, Srbija se više puta, bez mnogo problema odbranila sa igračem manje i to je slomilo rivala, rivala koji je bio nikad jači u svojoj istroiji. Andrija Prlainović nam je doneo 11:10, Nikola Jakšić 12:10, a onda Dušan Mandić projektilom 13:10 za novo olimpijsko zlato, za njatrofejniji kolektivni sport kod nas. I ovu istroijsku pobedu!

Sedmorici igrača, Stefanu i Branislavu Mitroviću, Gojku i Dušku Pijetloviću, Filipu Filipoviću, Milanu Aleksiću i Andriji Prlainoviću ovo je ujedno bila i poslednja utakmica za nacionalni tim, čime su na sjajan način okončali blistave i medaljama protkane veličanstvene karijere. U Tokiju je svoj put završila jedna generacije, koja ne mora da brine, jer je videla da ima ko da je nasledi!