Milion i po dece u svetu izgubilo roditelja ili staratelja zbog kovida 19

Oko milion i po dece u svetu izgubilo je jednog roditelja ili staratelja u pandemiji kovida 19 od marta 2020. do aprila ove godine, pokazuje nova studija objavljena u časopisu Lanset.

Bez roditelja, foto: Dedi Grigoroiu/Shutterstock
Bez roditelja, foto: Dedi Grigoroiu/Shutterstock
.

Više od milion dece izgubilo je jednog ili oba roditelja tokom prvih 14 meseci pandemije, a još pola miliona izgubilo je staratelja, procenjuje se u studiji.

Milion i po dece u svetu izgubilo roditelja ili staratelja zbog kovida 19

"Na svaka dva smrtna slučaja od posledica koronavirusa širom sveta, jedno dete je suočeno sa gubitkom jednog roditelj ili staratelja. Do 30. aprila 2021. taj broj iznosi 1,5 miliona. Međutim, podaci nisu potpuni za sva mesta, pa taj broj može biti samo procena, a verovatno je veći. Ali ono što smo sigurni, povećavaće se kako pandemija bude napredovala", navodi doktorka Susan Hilis iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i jedna od autorki studije.

Nova studija objavljena u časopisu Lanset pokazala je da je broj dece koja su izgubila jednog ili oba roditelja zbog pandemije posebno visok u odnosu na broj stanovnika Južnoafričke Republike, Meksika, Brazila i Kolumbije.

Ukupno je broj dece koja su izgubila očeve pet puta veći od broja dece koja su izgubila majke.

Grupa istraživača koju je predvodio Set Fleksmen s londonskog Koledža Imperijal do tog broja je došao na osnovu matematičkih modela pomoću podataka o natalitetu te mortalitetu od koronavirusa.

U studiji se navodi i da su deca koja su izgubila roditelja ili staratelja u opasnosti zbog dubokih kratkoročnih i dugoročnih neželjenih efekata na njihovo zdravlje, sigurnost i dobrobit, kao što su povećanje rizika od bolesti, fizičkog zlostavljanja, seksualnog nasilja i maloletničke trudnoće, trudnoće tokom adolescencije.

Istraživači pozivaju na hitne mere kako bi se toj deci pružila pravovremena pomoć.

"Rezultati istraživanja pokazuju da je hitno potrebno dati prednost toj deci i uložiti u programe i usluge kako bi ih zaštitili i podržali ne samo u ovom periodu već i u godinama koje slede, jer je njima potrebna dugoročna pomoć", zaključili su istraživači.

Pre pandemije, procenjeno je da je širom sveta bilo 140 miliona dece bez roditelja. Ova deca imaju veće rizike od mentalnih zdravstvenih problema, siromaštva i fizičkog, emocionalnog i seksualnog nasilja. Takođe je veća verovatnoća da će izvršiti samoubistvo ili razviti hronične bolesti, poput bolesti srca, dijabetesa, raka ili moždanog udara.

Izvor: rts /