KADA ĆE KONAČNO TO OSVEŽENJE: Na snazi i danas narandžasti meteoalarm, uz vruć vetar još je gore, kiša stiže...

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će u Srbiji danas biti veoma toplo sa najvišom temperaturom od 34 do 37 stepeni Celzijusa.

Čuvajte se, upaljen je narandžasti meteoalarm, foto: Antonio Guillem/Shutterstock
Čuvajte se, upaljen je narandžasti meteoalarm, foto: Antonio Guillem/Shutterstock
.

U košavskom području duvaće umeren i jak, jugoistočni vetar, a na jugu Banata i sa olujnim udarima - od 18 do 22 metra u sekundi. Uveče će vetar biti u slabljenju, objavljeno je rano jutros na sajtu RHMZ.

U celoj zemlji, sem istočne Srbije, na snazi je narandžasti meteo alarm, koji označava opasno vreme.

Kako je najavio naš meteorolog Marko Čubrilo, danas nas, nakon sunčanog dana, očekuju nepogode u vidu pljuskova, grada, grmljavine.

- Danas (u petak) će se ka nama približavati manja količina vlažnog i svežijeg vazduha iz središnje Evrope tako da posle sunčanog prvog dela dana od popodneva, a naročito posle podne i u prvom delu noći ka suboti treba očekivati destabilizciju atmosfere uz pojavu grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda uz obilnu kišu, prolazno olujan vetar, jako sevanje i pojavu grada - napisao je Čubrilo na svom fejsbuk profilu.

Te pojave očekuju se u jugozapadnoj i severozapadnoj Srbiji kao i u većem delu Vojvodine, ali su moguće i nad središnjim predelima Srbije. Nad ostalim delovima zemlje nestabilnosti su moguće, ali ređe.

Osveženje za vikend

- Za vikend promenjljivo oblačno i nad većim delom regiona znatno prijatnije. Najviše će osvežiti nad severozapadnim i središnjim predelima, a najmanje na jugoistoku i jugu regiona. Duvaće slab do umeren, severozapadni vetar. Dnevni maksimum od oko 27 stepeni na zapadu do oko 34 na jugu i istoku regiona.

- U subotu bi ponovo nad središnjim i istočnim predelima regiona moglo biti lokalnih pljuskova, ali u koliko ih i bude oni ne bi trebali biti tako jaki kao u petak posle podne. GFS za nedelju nad prostorom istočne BiH, jugozapadne i južne Srbije kao i dela središnje Srbije daje mogućnost nešto jačih pljuskova, ali za sada ostali modeli nisu skloni tom rešenju.

Posle nedelje ponovo vrućina

- Od nedelje bi trebalo uslediti novo otopljenje koje bi bilo posledica formiranja sekundarnog ciklona negde nad severnim Jadranom koji bi u svom istočnom, toplom sektoru ka središnjim, a posebno istočnim delovima regiona povukao veoma topao vazduh te bi oko 14.07. ovde maksimum i ponovo bilo preko 35 stepeni Celzijusa. Na zapadu bi već znatno osvežilo uz pljuskove, dok bi se u drugom delu naredne nedelje to jače osveženje uz konkretnije i češće pljuskove proširilo i nad istočni deo regiona.

- Kako će to pogoršanje zaista izgledati trenutno nije moguće tačno proceniti, jer se tek čeka potvrda razvijanja tog sekundarniog ciklona, a onda će snaga pogoršanja zavisiti od snage i putanje tog sistema ali svi su izgledi da sredina jula donsi osetno svežiji i kišovit period koji bi verovatno potrajao do oko 19.07. kada bi ponovo otoplilo.

Izvor: Blic