Da li vakcinacija jednom dozom garantuje imunitet? Rezultati istraživanja rešili nedoumicu...

U protekla tri meseca od kad je Džonson i Džonson vakcina protiv kovida 19 odobrena po hitnom postupku od srtane Administracije za Hranu i Lekove, više od 10 miliona Amerikanaca su primili tu vakcinu, po podacima iz Centra za kontolu i prevenciju bolesti SAD.

vakcina protiv Kovida-19, foto: Juan Roballo/Shutterstock
vakcina protiv Kovida-19, foto: Juan Roballo/Shutterstock
.

Virusna vektorska vakcina od jedne doze, razvijena u saradnji sa Denom Hungom Baroučom, profesorom medicine na Medicinskom fakultetu Harvard odobrena je za upotrebu na osnovu podataka kliničkih ispitivanja koja pokazuju snažnu kliničku efikasnost protiv simptoma kovida 19 u Sjedinjenim Državama, Latinskoj Americi i Južnoj Africi.

U novoj studiji objavljenoj kao ubrzani članak u časopisu "Nature", Barouč i kolege izveštavaju o antitelima i ćelijskim imunološkim odgovorima u grupi od 20 učesnika generisanih od strane Ad26.COV2 .S vakcina protiv originalnog virusnog soja SARS-CoV-2 i zabrinjavajućih varijanti.

Tim je otkrio da su imunološki odgovori izazvan vakcinom J&J protiv svih virusnih varijanti.

"Zabrinjava samo da li varijante SARS-CoV-2 mogu da smanje efikasnost trenutnih vakcina koje su dizajnirane da zaštite od originalnog soja SARS-CoV-2 na početku pandemije", rekao je Barouč, viši autor studije.

"Ovi nalazi, prema tome, imaju važne implikacije na zaštitu vakcina protiv SARS-CoV-2 zabrinjavajućih varijanti."

Da bi istražili imunološki odgovor koji je izazvala vakcina, Barouč i kolege su dali jednu ili dve doze 20 dobrovoljaca, uzrasta od 18 do 55 godina.

Radi se na vakcini druge generacije protiv koronavirusa

Sve osobe u ovoj maloj grupi bile su deo veće multicentrične kontrolisane studije faze 1 / 2a za procenu vakcine u različitim dozama i rasporedima. Zatim su istraživači koristili više metoda za procenu antitela i ćelijskih imunih odgovora protiv originalnog virusnog soja.

Analiza je pokazala da su, u poređenju sa odgovorima antitela na originalni virusni soj, učesnici opali u nivoima neutralizujućih antitela protiv beta i gama varijanti.

Međutim, na dva druga zaštitna odgovora - neutralizujuće odgovore antitela i odgovore T ćelija - varijante SARS-CoV-2 ili su imale minimalan uticaj ili nisu uticale na njih.Drugim rečima, imuni sistem učesnika zadržao je neku svoju sposobnost da se suprotstavi virusnim varijantama čak i kada im je nivo neutrališućih antitela opao.

Ova otkrića mogu pomoći u objašnjavanju efikasnosti vakcine, pokazane u kliničkim ispitivanjima faze 3, zaštite koja verovatno potiče od prisustva neutralizirajućih antitela i / ili odgovora T ćelija, rekao je tim stručnjaka.

Vakcine će morati da imaju dopunu pod jednim uslovom

Rezultati ispitivanja faze 3, objavljeni u "The New England Journal of Medicine", pokazali su da vakcina nudi snažnu zaštitu protiv simptomatskog kovida 19 u Južnoj Africi i u Brazilu, gde je većina sekvenciranih slučajeva kovida 19 uzrokovana varijantama.

"Iako mehanički korelati zaštite za kovid 19 još nisu poznati, robusna zaštitna efikasnosti vakcine u ovim regionima, povećava mogućnost da neutralizujuća antitela i / ili odgovori T ćelija takođe doprinesu zaštiti", rekao je Barouč, koji je takođe član "Ragon Instituta" iz MGH, MIT i Harvarda.

"Alternativno, moguće je da su niski nivoi neutrališućih antitela dovoljni za zaštitu od kovida 19."

Izvor: b92.net