Krizni štab doneo odluku: Pet novih mera

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa koja je zakazana danas za 16.30 sati, u Palati "Srbija" je završena.

Krizni štab, foto: B92.net/J.J.
Krizni štab, foto: B92.net/J.J.
.

Sednici su prisustvovali Zlatibor Lončar, Srđa Janković, Banislav Tiodorović, premijerka Srbije Ana Brnabić, Mijomir Pelemiš, Zoran Gojković...

Medijima se nakon završene sednice obratio Zoran Gojković.

On je rekao da za sada širom Srbije ima manje od 500 obolelih osoba u bolnicama.

Gojković ističe da nas čeka veliki posao na leto, i da "želimo što pre da se vratimo normalnim tokovima".

Rekao da je preporuka Krizinog štaba popuštanje dela mera.

  • Sve prodavnice, radnje, mogu da rade normalno, od 00 do 24 sata, to znači da više nema ograničenja.
  • Svi ugostiteljski objekti koji su na otvorenom nemaju ograničeno radno vreme, dok objekti koji su na zatvorenom rade do jedan sat iza ponoći, a uz to ugostiteljkim objektima, omoguća je muzika uživo.
  • Što se tiče sportskih događaja, omigućeno je prisustvo publike.

To znači da će publika moći da prisutvuje utakmicama, sa kapacitetom do 50 odsto kapaciteta na otvorenom, a na zatvorenom do 30 odsto kapaciteta, uz posebne mere koje će naložiti epidemiološke službe.

  • Preporuka je da se omogući okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru do 500 ljudi.
  • Dozvoljene su mature, ali uz poštovanje svih mera. Uz to, rekreativna nastava i ekskurzije u okviru vannastavnih aktivnosti se takođe relaksiraju.

Mere koje se tiču dezinfekcije, nošenja maski i držanja distance ostaju na snazi.

"Kako će nam biti nadalje zavisi od nas", upozorio je Gojković i dodao ako budemo ponovo previše "raskalašni", možemo doći u lošu situaicju u kojoj smo bili prošle godine.

Gojković je poručio da "život mora da se nastavi", ali da ovo ne znači da u nekom budućem obraćanju neće imait loše vesti.

"Molimo po ko zna koji put da se građani vakcinišu", rekao je Gojković.

"Vakcnacija je jedini izlaz iz ove situacije", naveo je Gojković i još jednom apelovao na mlade da se vakcinišu.

On se zahvalio medijima i svima koji shvataju značaj vakcinacije.

Zoran Gojković je naglasio da još uvek nije dozvoljena organizacija festivala.

Gojković je zamolio građane da prime vakcinu jer "nas čeka jesen i stvari koje ne bismo voleli ponovo da vidimo".

Govorio je o 21. junu kao mogućem datumu dodatnog reklasiranja mera i rekao da su ljudi nestrpljivi i da imamo problema u funkcionisanju građana, mentalnom zdravlju, socijalnim kontaktima.

Kazao je da se neće vršiti podela građana na vakcinisane i na one koji to nisu ali da je važno da nevakcinisani znaju da mogu da ugroze zdravlje drugih.

Podsetimo, premijerka Srbija Ana Brnabić rekla je juče gostujući na TV Prva da će potpuno popuštanje mera biti "tek kada se dođe do 60 odsto" vakcinisanih građana Srbije.

"Stagniramo po broju vakcinisanih i dalje smo na 48 odsto, ali dok god ne stignemo do nekih 60 odsto, nema popuštanja, jer se plašim da se korona ne vrati", rekla je ona i dodala da je neophodno da se još građana vakciniše.

Kako je ranije objavljeno, potrebno je još oko 340.000 osoba da bi se dostigao cilj od 50 odsto starijih od 18 godina koji su primili bar jednu dozu vakcine.

Krizni štab Vlade Srbije i premijerka Ana Brnabić ranije su istakli da je rok da se taj cilj ostvari 21. juna, nakon čega može da usledi popuštanje mera.

Oglasio se i Lončar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je, uoči današnje sednice Kriznog štaba, da će nadležni maksimalno izaći u susret koliko mogu u popuštanju mera.

Ali, navodi da je sigurno da se neće ići u korist sopstvene štete.

"Jedna od tema biće i stanje u zdravstvenom sistemu, epidemiolozi će reći svoje viđenje, na osnovu brojki, i budite sigurni da ćemo maksimalno što možemo da izađemo u susret - izaći, ali nećemo ići u korist svoje štete, da nam se prerano opuštanje, ne bi vratilo kao bumerang u vidu većeg broja zaraženih", rekao je Lončar novinarima na primopredaju ambulantih vozila za zdravstvene ustaove u Srbiju, kao donaije SAD. Lončar je ukazao da su mladi ozbiljni prenosioci virusa, a nisu dovoljno vakcinisani, dok su se stariji vakcinisali i pridržavaju se mera.

Ružić: Očekujem da Krizni štab dozvoli maturske večeri

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je ranije danas da očekuje da će Krizni štab na današnjoj sednici doneti odluku da se održe maturske večeri, jer je to, kako kaže najznačajni dan u životima svih malih i velikih maturanata.

"Imajući u vidu da se deca već psihološki, a i tehnički pripremaju za matursko, mnogo je bolje da to sprovedemo na institucionalizovan način", rekao je Ružić.

On je dodao da će očuvanje zdravlja i tokom proslava ostati na prvom mestu.

Ružić je naveo da je to veoma važno kako ne bismo došli u situaciju se roditelji deca dovijaju sami kako da to organizuju.

Izvor: B92.net