Danas počinje isplata po 60 evra za nezaposlene

Država će danas isplatiti pomoć od po 60 evra za sve nezaposlene, koji su zaključno sa 15. aprilom bili prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Novac, foto: isleem/Shutterstock
Novac, foto: isleem/Shutterstock
.

Ova pomoć se realizuje u okviru trećeg paketa mera pomoći za građane i privredu.

Za razliku od prethodna dva paketa, ovaj paket je po prvi put uključio i pomoć za nezaposlene.

Do sada je u okviru trećeg paketa isplaćeno tri puta po pola minimalca za privredu, prvih 30 evra za punoletne građane, kao i 100 evra za sve građane na KiM i 200 evra za nezaposlene građane na KiM.

I vakcinisani penzioneri, ali i ostali punoletni u ovoj nedelji treba da očekuju uplatu od 3.000 dinara na svoj račun. Koliko je novca potrebno za sve ove isplate i kako izgleda dinamika, Televizija Prva pitala je ministra finansija Sinišu Malog.

On je napomenuo da je dosadašnja pomoć preduzetnicima posebno uticala na stopu nezaposlenosti koja je prošle godine bila devet odsto, a pre pandemije 10,4 procenata.

"Srbija u poslednje dve godine, osim u sportu, pravi uspehe i u zdravstvu i u ekonomiji. Isplata jednog dela paketa počinje danas. Prošle nedelje smo, podsetiću, treći put isplatili pola minimalne zarade. Svi zaposleni, uključujući mikro, mala, srednja, velika preduzeća, kao i preduzetnike, dobili su ukupno po 45.000 dinara. To je pomoć koja je osmišljena da se ublaže negativne posledice koronavirusa. Prošle godine uplatili smo tri pune minimalne zarade, kao i dva puta po 60 odsto. Obezbedili smo i dodatnu minimalnu zaradu za turističke vodiče, agencije, ugostitelje, za sve koji su bili dodatno ugroženi tokom pandemije. Danas sledi isplata svim nezaposlenima", poručio je ministar.

Svima će biti otvoren namenski račun u Poštanskoj štedionici, naglasio je.

"Država je u toku ove pandemije pokazala da je jaka, snažna, da možemo da budemo dovoljno kredibilni. Isplaćivali smo prvi, drugi, sada i ovaj treći paket i sva obećanja ispunjavamo", napomenuo je.

Rok za prijavu za 3.000 dinara za vakcinisane ističe sutra, naglasio je Mali.

"To je naša namera da nagradimo ono koji su se vakcinisali, da motivišemo ljude. Mi 16. juna već isplaćujemo penzionere, a od 17. ćemo sukcesivno isplaćivati sve ostale građane. Pomoć se odnosi na one koji su primili bar jednu dozu vakcine. Prema podacima od jutros, do sada se prijavilo milion i 350 hiljada građana, a penzionera koji su imali bar jednu dozu vakcine ima milion", ocenio je.

Izvor: B92.net