Novakov 19. grend slem, opet kralj Pariza!

Novak Đoković je po drugi put u karijeri šampion Rolan Garosa!

Kralj Pariza, foto: Profimedia /, © JB Autissier /
Kralj Pariza, foto: Profimedia /, © JB Autissier /
.

Posle velike borbe i ... minuta igre, najbolji igrač planete je u svom 29. grend slem finalu došao do 19. grend slem titule u karijeri pobedivši Stefanosa Cicipasa, 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Grku je to bilo prvo finale u karijeri, ali dugo će ga se sećati zbog prilike koju je propustio. Novak je ovom titulom posle 52 godine postao prvi igrač sa po najmanje dve titule na svakom od grend slemova i prišao je Federeru i Nadalu na samo jednu zaostatka u trci za GOAT titulu. U mečevima sa Grkom poveo je sa 6:2 i kao i jesenas u polufinalu na istom mestu slavio je opet posle velike borbe u pet setova. Međutim, meč nije počeo kako je želeo. Krenulo je sve dugim gemom u kojem je Novak Đoković imao dve prilike da napravi brejk, ali nije ih iskoristio. Đoković je veoma dobro servirao u prva tri gema, izgubio je samo poen, ali nikako potom nije uspevao dovoljno da proitisne Cicipasa, koji je uz to odlično i servirao. Imao je Grk sedam asova već polovinom prvog seta, a onda je na 5:4 imao fenomenalnu priliku. Došao je do prve brejk lopte, ujedno i set lopte, a u tom poenu odigrali su 25 udaraca i Novak je iz toga izašao kao pobednik, a potom je izjednačio na 5:5. Uspeo je Đoković u 11. gemu da dođe do brejka, povede sa 6:5, ali je onda katastrofalno odigrao taj gem i Grk je posle ribrejka stigao do 6:6 i taj-brejka. Stekao je Cicipas prednost od 4:0, da bi potom Novak uspeo da okrene i povede sa 6:5 i dođe do set lopte, ali se Cicipas spektakularno izvukao, dobio tri poena u nizu i posle 68 minuta igre povede u meču.

Novakov govor tela već tada je bio dosta negativan, Cicipas je u naletu stigao do brejka, poveo sa 2:0, a onda je na 4:2 uspeo da još jednom oduzme servis protivniku i povede 5:2, posle čega je odservirao za velikih 2:0 u setovima. Dobro je Novak krenuo u trećem setu, držao je servis gem na startu, a onda je u četvrtom gemu koji je trajao više od 11 minuta konačno uspeo da iskoristi petu priliku za brejk i povede sa 3:1, da bi potom sigurno odservirao za 4:1. Držao je prednost servisa i onda je na 5:3 i 30:30 dva puta naterao protivnika za grešku, 6:3 i to je bilo 1:2 u setovima. Sjajno je krenuo i u četvrtom setu, posle dva brejka stigao do 4:0. Sve što je Cicipas uspeo do kraja tog seta je da dobije dva servis gema, ali je Novak već imao meč pod komandom, dobio je taj set za 37 minuta sa 6:2. Set odluke počeo je velikom borbom. Novak nije iskoristio brejk šansu u početnom gemu, ali zato jeste drugu priliku u trećem i tako je došao do prednosti od 2:1. To je bio ključ, uspeo je da ga potvrdi, povede sa 3:1 i Grk nije imao snage za povratak. Na 4:2, nije iskoristio dve nove prilike za brejk, da povede sa 5:2. Smireno je odservirao u narednom gemu, dobio ga bez izgubljenog poena, da bi Cicipas u narednom gemu nekako izdržao pritisak i smanjio na 5:4. Dalje nije mogao, Novak dobija poslednji gem iskoristivši drugu meč loptu.

Izvor: b92.net