Vakcinisani ste, a nemate antitela; Šekler: Nema razloga za brigu

Virusolog Milanko Šekler kaže da nam nedostaje još 15 odsto vakcinisanih da bismo mogli da s mirom očekujemo jesen.

dr Milanko Šekler, foto: Printscreen/PrvaTV
dr Milanko Šekler, foto: Printscreen/PrvaTV
.

On je ponovio da proveravanje nivoa antitela za koronavirus nema svrhe.

"Da li ste čuli da neko proverava antitela posle vakcine protiv gripa?", upitao je Šekler.

"Imate vrlo različitih testova, različitih proizvođača i kada pokušavate da analizirate te testove, to nema svrhe. To je kao da poredite različite jedinice za dužinu, palac, metar, lakat i onda imate različite vrednosi", pojasnio je on za RTS.

Na pitanje da li će se u Srbiji primati treća doza vakcine protiv koronavirusa i kako će biti određivano ko će je primiti, Šekler kaže da će to odrediti država.

"Postoje državni organi i država će doneti protokole na kojima će postojati jasni ciljevi. Sve vreme se u Srbiji rade istraživanja. Postaviće se naši standardi za pojedine vakcine", rekao je on.

Šekler je dodao da je već ranije govorio o Sinofarmovoj vakcini.

"Postojala je mogućnost da neki ljudi koji su primili tu vakcinu nemaju antitela, ali i oni koji nisu imali anitela, praksa je pokazala da su imali blage simptome u slučaju infekcije", naveo je Šekler.

Prema njegovim rečima, proizvode se T i B memorijske ćelije, s tim što T ćelije "gutaju i ubijaju virus", a B ćelije proizvode antitela.

"Kada stupite u kontakt s virusom, one umnože najpre sebe, pa produkuju antitela. Svako ko je vakcinisan Sinofarmom, bez obzira na broj antitela treba da zna da ona odrađuje svoj posao", zaključio je on.

Izvor: B92.net