Ovako dočekujemo leto: Red pljuskova, red sunca, red grmljavina

Danas se na severu Srbije očekuje promenljivo oblačno i suvo vreme s dužim sunčanim intervalima, u ostalom delu zemlje umereno do potpuno oblačno, javlja RHMZ.

Promenljivo prvog dana leta, foto: gpointstudio / Shutterstock
Promenljivo prvog dana leta, foto: gpointstudio / Shutterstock
.

Kako navodi Republički hidrometeorološki zavod, očekuje se mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima koji će ponegde biti praćeni grmljavinom, a na visokim planinama ujutru i sa kratkotrajnim snegom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Jutarnja temperatura od sedam do 12 stepeni Celzijusa, a najviša dnevna od 16 do 19. U Beogradu promenljivo oblačno, ujutru i pre podne u pojedinim delovima grada s kratkotrajnom kišom ili pljuskom, a posle podne sa sunčanim intervalima. Vetar slab i umeren, severozapadni.

Jutarnja temperatura oko 10, a najviša dnevna oko 18 stepeni. U sredu promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a na istoku i jugoistoku zemlje ponegde s kratkotrajnom kišom ili pljuskom.

Do nedelje pretežno sunčano i toplije. Od ponedeljka promenljivo oblačno mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Povremena kiša i danas može doneti nepredvidjene zastoje i usporenu vožnju, jer kratkotrajni pljuskovi stvaraju privid suvog kolovoza i relativno dobrih uslova za vožnju, a tada zbog brže vožnje pri kočenju ili nagloj promeni pravca vozač gubi kontrolu nad vozilom, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Zato vozite sporije i obratite pažnju na stanje kolovoza i kada kiša ne pada. Dodatni razlog za opreznijom vožnjom su i manji nanosi zemlje na putu koji su posledica jačih pljuskova, što u planinskim predelima ili klisurama donosi još jednu opasnost za vreme vožnje. Saobraćaj je pojačanog inteziteta samo unutar većih gradova i na njihovim prilaznim putevima, medjutim zbog gradjevinske sezone koja je u punom jeku na pojedinim deonicama treba očekivati usporeniju vožnju. Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 06:00 časova, teretna vozila na našim graničnim prelazima na izlaz iz zemlje čekaju po dva sata na Batrovcima i Horgošu, a po jedan sat na Šidu i Kelebiji.

Izvor: Tanjug