Čak 96 odsto Britanaca ima antitela nakon prve doze vakcine protiv korona virusa

Više od 90 odsto Britanaca ima antitela na koronavirus nakon jedne doze AstraZenekine ili Fajzerove vakcine, a gotovo 100 odsto nakon druge doze, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 8.517 osoba u Engleskoj i Velsu.

korona virus, foto: BaLL LunLa / Shutterstock
korona virus, foto: BaLL LunLa / Shutterstock
.

Istraživanje londonskog Univerzitetskog koledža je pokazalo da je 96,42 osobe razvilo antitela 28 do 34 dana nakon prve doze, a taj procenat je povećan na 99,08 odsto u roku od sedam do 14 dana od druge doze, prenosi Gardijan. Istraživači su istakli da je to sjajna vest i pravi naučni podvig, dodajući da vakcine funkcionišu izuzetno, posebno imajući u vidu brzinu kojom su razvijene.

Prosečna starost učesnika istraživanja je 65 godina, odnosno istraživanje je vršeno među starijom populacijom, koja je u Velikoj Britaniji prva vakcinisana. Istarživanje je pokazalo da nivo antitela u početku raste brže kod ljudi koji su primili Fajzerovu vakcinu nego kod onih koji su vakcinisani AstraZenekom, ali su nakon četiri nedelje i jedni i drugi imali gotovo isti nivo antitela.

Takođe, nakon prve doze vakcine nivo antitela bio je niži kod starijih ljudi. Međutim, kada su primili drugu dozu, osobe svih starosnih grupa imali su ujednačen nivo antitela. Nivo antitela takođe je bio manji kod osoba obolelih od pojedinih bolesti kao što su rak, dijabetes i bolesti srca.

Ta razlika je nestala kada su svi učesnici istraživanja dobili i drugu dozu, navodi se u studiji.