Hrvatima uskoro dostupni kućni kovid testovi! A šta je sa Srbijom?

Kućni kovid lekovi od sledeće nedelje biće pušteni u promet u Hrvatskoj i, kako prenose, tamošnji mediji, građani će moći da ih slobodno kupuju i koriste. A kakva je situacija u Srbiji?

korona virus, foto: Jarun Ontakrai/Shutterstock
korona virus, foto: Jarun Ontakrai/Shutterstock
.

"Očekujemo da će krajem sledeće nedelje prvi kućni testovi na kovid 19 biti dostupni i u našim apotekama, a u sledećih mesec dana bi mogli, prema trenutnim informacijama, da imamo i nekoliko različitih vrsta kućnih testova na raspolaganju", kaže predsednica Hrvatske lekarske komore Ana Soldo za "Jutarnji list".

U zemljama Evropske unije, inače, do sada je odobreno 16 raznih brzih antigenskih testova, a među njima i "Xiamen Boson Biotech" test koji uskoro stiže u Hrvatsku.

Kada je Srbija u pitanju, u našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva koja je upravo zadužena za registraciju medicinskih sredstava poručuju da "pomenuto medicinsko sredstvo nije registrovano u našoj državi". Dodaju i da, za sada barem, nemaju nikakve informacije o tome kada će i da li će se uopšte ovakvi i slični testovi pojaviti u Srbiji.

Proveravajući ima li kovid testova u Beogradskim apotekama saznali smo da u jednom apotekarskom lancu u ponudi imaju kovid test za kućnu upotrebu "PCL COVID-19". Ovaj test radi se uz pomoć pljuvačke i prodaje po ceni od 1.650 dinara.

U drugoj apotekaskoj ustanovi rekli su nam da iako u ponudi imaju kovid test, on je dostupan samo medicinskim radnicima, odnosno nije u slobodnoj prodaji za građane.

Podsetimo, prvi kućni kovid testovi pojavili su se u domaćim apotekama sredinom decembra prošle godine. Tada su iz Apotekarske ustanove Beograd, koja je ove testove prodavala, naveli da testove proizvodi kompanija iz Južne Koreje, kao i da je njihovu prodaju odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Međutim, već narednog dana iz iste ustanove su upozorili građane da testove ne bi trebalo da koriste sami jer postoji mogućnost da se povrede, kao i da se testiranje može vršiti samo u kontrolisanim uslovima pa za to ipak moraju da se obrate zdravstvenim radnicima. Slično uporozenje dao je i Krizni štab, koji je pozvao građane da testove ne kupuju i ne primenjuju sami. Ubrzo nakon toga, predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da su ti testovi povučeni iz prodaje.

Početkom godine, ponovo su se pojavili testovi u apotekama a i tada je iz Agencija za lekove i medicinska sredstva poručeno da ni jedan ne bi trebalo da koriste pacijenti, već su oni namenjeni isključivo za upotrebu od strane zdravstvenih radnika.

Izvor: b92.net