Trideset evra državne pomoći danas na računima više od 600.000 građana

Od danas počinje isplata prvih 30 evra državne pomoći građanima, u dinarskoj protivvrednosti.

Ilustracija, foto: FOXARTBOX/Shutterstock
Ilustracija, foto: FOXARTBOX/Shutterstock
.

"Za pomoć je dosad prijavljeno 3.814.000 građana. Ono što je važno, mi ćemo danas krenuti sa isplatama, a pomoć će dobiti 640.000 građana Srbije. Već sutra smo pripremili naloge za plaćanje naloge za 1,4 miliona ljudi", rekao je Mali.

Naveo je da će i u petak biti isplaćivana pomoć, kao i naredne nedelje.

"Prošle godine smo uplatili 100 evra za 6.118.000 građana. Sada, kada saberete sve koji su već dobili pomoć i one koji će je tek dobiti, mi smo na 5,8 miliona građana, a mislim da će se još građana prijaviti do kraja prijava. Država pokazuje koliko je jaka", kaže Mali.

Što se tiče 3.000 dinara za vakcinisane, na novac će imati pravo svi koji bar jednu dozu vakcine prime do 31. maja.

Kada je reč o prijavama, proces će teći kao i do sada kada je u pitanju pomoć građanima - preko portala i kol centra.

"266 milijardi dinara vredi ukupno ovaj treći paket pomoći. Imamo tu likvidnost koja nam je neophodna da ispunimo sve obaveze koje smo predvideli", naveo je ministar za RTS ističući da je država ispunila obećanje koje je dala - da će preuzeti najveći teret u ovoj krizi. "Srbija nema masovna otpuštanja, a ni masovna zatvaranja fabrika. Sačuvali smo privredu, nabavili vakcine, respiratore, otvorili i bolnice."

Kako je istakao, stopa rasta jedne ekonomije direktno utiče na životni standard građana.

"Mi smo za prvi kvartal očekivali pad u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Međutim, nismo imali -1,3 nego +1,2. Sa tim, sigurno idemo na iznad 6 odsto rasta. Međunarodne institucije su uvek konzervativnije, ali smo i mi konzervativni u svojim procenama", istakao je Mali.

Podsetimo, danas počinje isplata novčane pomoći građanima u okviru mera države za saniranje posledica pandemije.

Planirano je da isplata ostalim građanima bude završena do 20. maja, a oni koji se još nisu prijavili, to mogu da urade do 15. maja.

Drugih 30 evra pomoći građani koji su se za to prijavili dobiće u novembru.

Izvor: B92.net, Tanjug