Na letovanje će moći i oni koji nisu vakcinisani

Kancelarka i ministar zdravlja kažu će odlazak na letnji odmor biti moguć i za one koji se nisu vakcinisali - ali se ne zna kad tačno. Treba razjasniti međusobno priznavanje cepiva koja nisu odobrena u EU.

letovanje, foto: Profimedia
letovanje, foto: Profimedia
.

Nemačka kancelarka Angela Merkel optimistična je po pitanju letnjih odmora u Evropi i smatra da će biti mogući i za ljude koji još nisu cepljeni protiv koronavirusa. Kada se, kako je istakla, vide niske vrednosti incidencije nekih evropskih partnerskih zemalja poput Portugala, "Nadam se da svi možemo priuštiti ono što je bilo moguće i prošlog leta. Od kog trenutka će to biti moguće, to još ne mogu reći", kazala je Angela Merkel nakon samita EU u Portugalu, kada se putem video-linka uključila iz Berlina.

Vučić: "Nisu vam potrebni PCR testovi, već sertifikat koji ćete da dobijete od države"

Angela Merkel je još rekla: "Čini se da smo i mi u Nemačkoj prošli kroz treći talas." Tamo gde vrednosti incidencije budu opadale, u Nemačkoj će postepeno biti moguće više toga.

"Nadam se da će to biti slučaj i sa celom Evropom", dodala je kancelarka. Odgovarajući na pitanje ona je naglasila da će mogućnost letnjeg odmora u Evropi "naravno" postojati i za one koji nisu cepljeni, kao i prethodne godine. Tada je "tema cepljenja još uvek bila samo teoretska", a takođe, dodala je, nije bilo ni obaveze masovnih testiranja. Ona zbog toga uvek iznova ponavlja: "Opadanje incidencije predstavlja slobodu za sve ljude."

Nemačka lekarska komora upozorava

Na samitu se razgovaralo i o digitalnom sertifikatu za cepljene - takozvanom zelenom sertifikatu, rekla je Merkelova. Postoje tehničke pretpostavke za to, no, još uvek postoje neka bitna pitanja koja treba razjasniti, poput međusobnog priznavanja cepiva koja nisu odobrena u EU.

Savezni ministar zdravlja Jens Špan takođe je optimističan: "Unutar EU putovanja verovatno neće zavisiti od vakcinacije. Un negativan test će se takođe lako moći kretati širom Evrope."

On sam, kako je rekao, planira odmor u Nemačkoj. "U ovoj, nadam se, poslednjoj fazi pandemije, ne bih planirao nikakva velika daleka putovanja. Severno more, umesto južnog mora, da tako kažem." No, on, kako je istakao, razume da svi, nakon ovih četrnaest-petnaest meseci, razmišljaju o letnjem odmoru.

EK odlučila: Vakcinisanima dozvoljena putovanja

U pogledu otvaranja, Špan je rekao: "Ako prebrzo dođe do otvaranja, ugroziće se prethodni uspeh." Zbog toga treba prvo krenuti sa sadržajima koji se mogu organizovati napolju: ugostiteljstvo na otvorenom, priredbe na otvorenom, zoološki vrtovi ili čak sportski događaji sa smanjenim brojem posetilaca - "i naravno uvek sa propisanim odstojanjem i higijenskim merama".

Nemačka lekarska komora upozorila je na skraćivanje intervala između dve vakcinacije Astrazenekom, kako bi se što ranije stekao status potpuno cepljenog. Predsednik ove asocijacije Klaus Rajnhard je za "Redakcionsnekverk Dojčland" rekao: "Ako je to argument da ljudi ranije mogu imati koristi od ublažavanja mera, mislim da je to upitno". Studije su pokazale da veći razmak između dve vakcine može imati pozitivne efekte na efikasnost vakcinacije, piše b92.net.