Kon: Počne muzika, piće, raspusti se atmosfera i odjednom padaju maske

Mere daju rezultate, ali je nesumnjivo da je povećana vakcinacija smanjila boj zaraženih, posebno u gradovima, kaže epidemiolog Predrag Kon.

dr Predrag Kon, foto: Prva tv
dr Predrag Kon, foto: Prva tv
.

Poslednji podaci pokazuju da korona može dovesti do hemipareze. Doktor na Institutu za majku i dete Vladislav Vukomanović je za Radio-televiziju Srbije rekao da je jedna od najtežih posledica kovida 19 kod dece multisistemski inflamatorni sindrom.

Kon navodi i da sporadični slučajevi pokazuju da to može biti posledica.

"Od početka znamo da obolevaju svi uzrasti, samo su različite kliničke manifestacije", kaže dr Predrag Kon za TV Prva.

Navodi da mere daju rezultate, ali je nesumnjivo da je povećana vakcinacija smanjila boj zaraženih, posebno u gradovima.

"Kad vidite da je Beograd počeo ozbiljno prvi da pada, možete pratiti da se po celoj Srbiji dešava smanjenje aktivnosti. Ovih dana ćemo pratiti da li ima posledica od produženih praznika. Ispoljiće se ove nedelje, moguće je da blago uspore pad, a može da se desi da ne deluju uopšte, jer je bilo sve na otvorenom", objašnjava dr Kon.

Prema njegovim rečima, 36 odsto građana Beograda primilo je drugu vakcinu, dok je u celoj Srbiji dve doze primilo 28 odsto građana.

"Počinju da se vakcinišu i mlađi, što je važno, jer oni najviše prenose", dodaje.

Naglašava da se vakcinacija preporučuje trudnicama koje imaju hronične bolesti.

Kada je u pitanju treća doza vakcine, Kon navodi da će biti reči o tome, kada su u pitanju oni koji nemaju dovoljan broj antitela.

"Očekujemo da će o tome biti reči", kaže.

Kada su u pitanju slavlja i svadbe, Kon navodi da je važno vakcinisati se, a ako se dogodi zaražavanje, kriv je onaj ko organizuje.

"Počne muzika, piće, raspusti se atmosfera i odjednom padaju maske. Zato treba doći zaštićen na tako nešto. Zato je jedini izlaz kolektivni imunitet", napomenuo je on.

Kon je pozvao mlade koji planiraju da naprave veselja i venčanja da svoje goste unapred pripreme za proslavu i da ih zamole da se vakcinišu.

.