Protest radnika „Interleminda“ jer nisu primili 14 plata

Radnici fabrike za proizvodnju plastificiranog lima „ Interlemind“ u Leskovcu blokirali su danas na pola sata ulaz u grad iz pravca Vranja, zahtevajući isplatu 14 zaostalih plata.

.

Predsednik Samostalnog sindikata u „ Interlemindu“ Saša Milenković rekao je Tanjugu da većinski vlasnik fabrike Bugarin Valentin Zaharijev i menadzment nisu dolazili u fabriku već devet meseci i da traže pomoć države koja je i dalje vlasnik 49 odsto kapitala fabrike.
„ Blokirali smo put jer 14 meseci ne primamo platu. Nemamo povezan radni staž i nemamo socijalno osiguranje. Posla ima, a vlasnik ne želi da radi. Vlasnik bugarski tajkun Valentin Zaharijev se ne pojavljuje. On ima obavezu prema OTP banci oko 70 milion dinara, preko 80 miliona duguje radnicima i prema poreskoj upravi više od 20 miliona“, kaže Milenković.

Radnici koji su već tri decenije zaposleni u „Interlemindu“ ne mogu da veruju da je nekada najbolja fabrika uništena posle privatizacije. Neki radnici su protestovali zajedno sa članovima porodice.
„Pitam ovu državu od čega da hranim porodicu troje dece i suprugu. Već 15 meseci nisam primio ni dinar , dokle više ovo u Srbiji“ jada se Dejan Nikolić.

Njegov kolega objašnjava da je ostao bez posla samo zato što je Rom.„ Ta bivša direktorka me pita ko sam, a ja joj kažem da sam Rom. Onda mi ona odgovara kako zna da smo mi Cigani neradnici. Tako sam i dobio otkaz iako sam sve radio kako i koliko treba“, komentariše Vitomir Malićević.

U „ Interlemindu“ je od 220 radnika ostalo svega 80 koji već pet godina primaju ispod zagarantovanog minimalca, a nekima su isplaćivane i zarade od 8.000 dinara. Poslednjih 14 meseci uopšte ne primaju platu.

Predstavnici sindikata podsećaju da već šest godina upozoravaju nadležne državne organe o malverzacijama u „ Interlemindu“ i traže da Agencija za privatizaciju raskine ugovor sa bugarskim vlasnicima.
„Imamo informacije da revizor koji je obavljao kontrolu sumnja da se ovde radi o organizovanom kriminalu, da su bugarski vlasnici samo izvlačili kapital i da je neko i sa srpske strane umešan. Mi smo podneli krivične prijave protiv rukovodstva i tražimo da se što pre sve ispita“ , kaže predsednik Samostalnog sindikata „ Interleminda“ Saša Milenković.

Leskovačka fabrika plastificiranog lima „ Interlemind“ prodata je 2005. godine bugarskoj kompaniji „ Kremikovci“ za 111 miliona dinara. Sindikati i radnici su još tada upozoravali da je fabrika procenjena pet puta manje nego što zaista vredi.

Pre privatizacije u „ Interlemindu“ se proizvodilo oko 7.500 tona plastificiranog lima, a nakon privatizacije ni 50 odsto od te količine.

Vlasnik fabrike Bugarin Vladimir Zaharijev bio je vlasnik još nekoliko fabrika u Srbiji, ali je Agencija za privatizaciju u većini njih raskinula ugovore zbog neispunjenih obaveza.