Preminuo bivši ministar kulture Bratislav Petković

Pozorišni režiser, dramaturg i nekadašnji ministar kulture u vladi Republike Srbije Bratislav Petković preminuo je u Beogradu u 73. godini.

Najnovija vest, foto: Prva.rs
Najnovija vest, foto: Prva.rs
.

Petković je bio i veliki zaljubljenik u automobile, pa je u centru Beograda, u Ulici Majke Jevrosime, otvorio svojevremeno i prvi muzej automobila u Beogradu i Srbiji.

U njegovoj zbirci posebno su se izdvajali modeli starih automobila, tzv. oldtajmeri. koji su često korišćeni za snimanje filmova i serija.

Petković je takođe vodio porodičnu poslastičarnicu, najstariju u Beogradu, koja je otvorena duže od jednog veka.

Diplomirao 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, na smeru pozorišne režije.

U Beogradskom dramskom pozorištu je 1978. postavio predstavu "Sporting life", za koju je tekst pisao zajedno s kolegom Vojislavom Kajganićem.

Posle toga napisao je i dve monodrame: "Prodajem razbivenu kuću" i "Ispovest klovna Dragoljuba". Napisao je i dramu "Kaskader", koju je potom i režirao u BDP-u. Autor je više poznatih dramskih ostvarenja, od kojih su pojedina ekranizovana, a neka su igrana na beogradskim pozorišnim scenama.

Predsednik je zajednice muzeja nauke i tehnike i potpredsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije. Kolekcionar je starina i bibliofil. Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. i Zlatnog beočuga za 2001. godinu.