Mali objasnio: Ko će dobiti još 3.000 dinara?

Građani koji su vakcinisani ili se vakcinišu do kraja ovog meseca dobijaju dodatnih 3.000 dinara.

foto: Prva Tv
foto: Prva Tv
.

Da li će to važiti i za one koji se vakcinišu ovih dana prvom dozom? Na ova i mnoga druga pitanja za TV Prva odgovarao je ministar finansija Siniša Mali.

"Ovo je veoma važna mera za sve nas, želja nam je da što pre dođemo do kolektivnog imuniteta, kako bismo mogli da se vratimo u normalu i spasemo našu ekonomiju. Svako ko bude primio makar jednu vakcinu do 31. maja ima pravo na pomoć od 3.000 dinara", rekao je Mali.

Penzioneri koji su primili vakcinu, neće morati da se prijavljuju. Inače, danas je penzionerima počela isplata državne pomoći, odnosno prvih 30 evra.

"Od naredne nedelje isplaćivaćemo pomoć i ostalim građanima. Mi ovom merom pokazujemo koliko je država jaka, to je veoma važno. Mi pored pomoći privredi, pružamo podršku i građanima, da bi oni znali da je država tu za njih", rekao je Mali.

Mali je istakao da je "u poslednjih nekoliko godina Srbija odgovorno vodila finansije, za razliku od prethodnog režima".

"Sa prva dva paketa prošle godine, ne samo da smo spasli ekonomiju, nego smo imali i najmanji pad BDP-a. Ove godine imamo i plus, a očekujemo rast od šest odsto do kraja godine, a ja vam sada kažem - biće i više. Sve nam raste - usluge, industrija, građevinarstvo, turizam...", naveo je Mali.

Ministar je još jednom podsetio da Srbija ima dovoljno vakcina i da građani mogu da biraju kojom će se vakcinisati. "Ovom pomoći od 3.000 dinara smo želeli da dodatno podstaknemo građane da se vakcinišu, ali i da nagradimo one koji se ponašaju odgovorno."

Fiskalni savet smatra da je bolje da se ne troši. Mali kaže da se, iako stalno razgovara sa predstavnicima Fiskalnog saveta, sa tom politikom ne slaže.

"U ovom trenutku, politika potrošnje za nas je veoma važna. Kroz sva tri paketa pomoći upravo podstičemo potrošnju. Da, tu je jaka država, tu smo kad je najpotrebnije, ali tim novcem pokreće se potrošnja koja je jako bitna. Naša ekonomija zahvaljujući ovim paketima nije pala, za razliku od mnogih većih", rekao je Mali.

Podsetio je još jednom na povećanja plata i penzija.

"Ne želimo da se kvalitet života građana ugrozi. Drugi kvartal je veoma važan, u odnosu na drugi kvartal prošle godine biće rast 10-11 odsto. Ne želim da obećavam, ali ako bude očekivanog rasta do kraja od 6-6,5-7 odsto, onda ćemo naći sredstva za rast plata i penzija", rekao je Mali.

.

Izvor: Prva TV, B92.net