Dan državnosti Srbije

Srbija danas nizom manifestacija obeležiava Dan državnosti u spomen na podizanje Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava.

.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas dobitnicima odlikovanja da poštovanje rada i stvaralaštva, isticanje izuzetnih i zaslužnih, nije samo značajna satisfakcija dobitnicima priznanja, već put kojim se izgrađuje društvo i šalje poruka da je vredno posvetiti se, stvarati, da će ogromni napori i dostignuća biti primećeni i nagrađeni.

"Znamenjima koja vam danas uručujem kažem vam hvala u ime građana Srbije i u ime onih koji ne dostižu do vaših rezultata, iako mnogo vrede", rekao je Nikolić na sevčanosti u Perdsedništvu Srbije.

Nikolić je rekao laureatima da su "postali primer i putokaz, po meni, potpuno zaslužen".
"I da vam kažem zašto sam ovo naglasio. Pošto nemaju zbog čega, dežurni kritičari mi prigovaraju zbog broja odlikovanih. Pozivam ih da ukažu na onog od vas koji nije zaslužio da mu se Srbija makar na ovaj način zahvali".

Proslava Dana državnosti Srbije je svake godine prilika da se građani Srbije zahvale pojedincima i institucijama koji doprinose ugledu naše zemlje i koji su svojim posevćenim radom i nesebičnim ličnim zalaganjem zadužili svoje savremenike, podsetio je Nikolić.
"U vremenima punim iskušenja i strahova i uvek nečeg prečeg i važnijeg, zanemarivali smo kulturu pohvale, isticanje i uvažavanje onih kojima društvo i država duguju zahvalnost. Okretali smo glavu od ljudi koji su bili uz nas, čak i onda kada je podrška Srbiji značila suprostavljanje zvaničnoj politici sopstvene države", kazao je predsednik Srbije.

U tim vremenima, osluškivali smo da bi smo nekako saznali šta smemo da uradimo, "a da ne naljutimo one koji nam nisu činili dobro, kao da smo se od hladnoće branili pokrivanjem lancima u koje smo okovani", rekao je Nikolić i dodao da kada je izostala važna institucija nagrade, uspostavio se vrednosni sistem koji nije uvek počivao na kriterijumima zancacjnim za državu i društvo.
"U društvima u kojima je pojam uspeha i odnos prema uspehu bitno uzdrman, kakvo je bilo i naše, promena sistema vrednosti je proces koji podrazumeva vreme. Građani Srbije su me ovlastili da menjam vrednosna merila kojima nisu bili zadovoljni. Zato u njihovo ime dodeljujem društvene pohvale onima, čiji je doprinos u različitim oblastima zavredio divljenje, ne samo naše zemlje, već i znalaca širom sveta. Žao mi je što ne mogu svima ođednom", reako je Nikolić.

Predsednik Srbije je ukazao da ubuduće ne treba da se dešava da naše institucije i pojedinci budu nagrađivani u međunarodnoj zajednici, "a da u svojoj kući, svojoj Srbiji, nisu ni primećeni, ni pohvaljeni".

Nikolić je na kraju svim nagrađenima čestitao odlikovanja, a svim građanima Srbije Sretenje - Dan državnosti Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, povodom 15. februara, Dana državnosti Srbije.

Predsednik Srbije je nakon polaganja venca u Spomen knjigu napisao:
"Današnja Srbija vas je dostojna, dostojna je svih vaših muka i svake kapi krvi, koju ste prolili, za njenu decu i tako će da bude i kada nas više ne bude".

Polagnju venca prisustvovao je i ministar odbrane Nebojša Rodić.

Nikolić je venac položio uz državne i vojne počasti, uz intoniranje himne "Bože pravde" orkestra Garde Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić položio je danas lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu i poručio da današnje vreme nije vreme za eksperimentisanje sa državnošću, već vreme za jedinstvo.

"Zato je važno da imamo političku i ekonomsku stabilnost zemlje", rekao je Dačić novinarima na Oplencu, pošto je položio venac.

Na pitanje da li je Srbija na dobrom putu da to ostvari premijer je rekao "zavisi da li imamo dugoročni cilj pred sobom ili dnevno politički, to će pokazati izbori".

Čestitajući građanima Dan državnosti, Dačić je rekao da taj praznik nema samo simbolični značaj na oslobodilačke težnje srpskog naroda, već što je mnogo značajnije sećanje na prve tekovine držanosti i ustavotvornosti i bitku za izgradnju moderne države kakva Srbija želi da bude u budućnosti.
"I u to vreme u tom Ustavu bilo je zapisano da država Srbija zavisi od turskog sultana i cara. Danas su međunarodni uslovi takvi da govore o tome da Srbija mora grčevito da se bori za svoje državne i nacionalne interese. Vreme u kojem smo nije vreme za eksperimente sa državnošću, već vreme da jedinstveno krenemo putem koji će nas voditi ka sigurnoj budućnosti", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima snaga naroda je bila uvek u tome da prepozna šta je to najbolje za Srbiju a to je evropski put, ali i očuvanje nacionalnih i državnih interesa.

Premijer je poželeo da se Srbija više nikada ne bori za svoju slobodu, već da svakodnevnu borbu vodi za razvoj, za zemlju u kojoj će sve postati normalno, a normalno postati pravilo, a ne izuzetak.