Doktorka upozorava: Promena raspoloženja može da uklaže na ozbiljan problem; Depresija je faktor rizika broj 1 za suicid

Za samo mesec dana u našoj zemlji šestoro mladih je sebi oduzelo život. Hoće li oni biti deo lične tragedije porodica iz kojih potiču ili će naterati društvo da nešto učini? Jesu li to bile žrtve sopstvene nemoći ili postoje i neke objektivne okolnosti koje su ih nagnale da sebi oduzmu život.

foto: Prva TV
foto: Prva TV
.

"Sporadični slučajevi su tu da se podsetimo koliko je prevencija važna. Najveći poraz svakog lekara je suicid koji je zdravstveni problem broj jedan u svetu. Stopa samoubistava u svetu stalno raste, ali ne zbog pandemije", upozorava dr Ivana Starčević Karličić.

"Znali smo da će stres dovesti i do povećanja nekih drugih oboljenja. Studija u koju je bila uključena 21 zemlja je pokazala da stope suicida nisu povećane tokom kovida, ali druga oboljenja jesu, što znači da smo bili budni i znali šta radimo", dodaje dr Stašević Karličić za Prvu.

Istakla je da je važno tokom izveštavanja o takvim neželjenim događajima neromantizovati istinu, ne pominjati imena i porodice onih koji su izvršili suicid.

Prema njenim rečima, promena ponašanja može da uklaže na neki ozbiljan problem, ali moramo prvo da učimo o tome da bismo znali da upravljamo situacijom, da znamo da prepoznamo kad je neko naš u problemu.

"Najveći faktor suicida je neadekvatno lečenje. Depresija je faktor rizika broj 1 za suicid", istakla je.

.

Izvor: Prva TV, B92.net