"Obavezna vakcinacija nije zadiranje u privatni život i država može da je nametne"

Presuđujući po tužbi više roditelja iz Češke, Evropski sud je presudio da je legalna obaveza vakcinisanja dece. Pri tom se navodi da je i u demokratskim društvima neophodno da takva odredba postoji.

Ilustracija, foto: Michele Ursi/Shutterstock
Ilustracija, foto: Michele Ursi/Shutterstock
.

Direktor JUKOMA dr Katarina Golubović kaže za TV Prva da je Evropski sud za ljudska prava zapravo u ovom slučaju odlučivao da li odredbe češkog zakona kojim se zabranjuje deci da budu u predškolskim ustanovama ako nisu vakcinisana predstavljaju zadiranje u pravo na privatan život.

"Tu je Evropski sud bio jasan, obavezna vakcinacija jeste nešto što postoji i što štiti kolektiv i celokupno stanovništvo tako da jedna mera zabrane deci da budu u predškolskim ustanovama predstavlja jednu srazmernu meru kako bi se deca vakcinisala. Dakle, obavezna vakcinacija nije zadiranje u privatni život i ona može da se nametne od strane države. Ta mera je srazmerna cilju koj se želi postići, a to je zaštita kolektiva. Tako postavljen sistem jeste zakonit i u skladu sa ljudskim pravima".

Golubović tvrdi da roditelji plaćaju kaznu ako ne vakcinišu dete pred polazaku školu, ali da je moguće i oduzomanje roditeljskog prava jer se to može pdvesti pod zanemarivanje deteta.

"Postavlja se pitanje srazmere ove prinudne mere sa ciljem koji se želi postići. Zakon daje mogućnost ministru da na predlog SZO proglasi vakcinaciju obaveznom i to ne samo za određene kategorije stanovništva, nego za sve. Država je obezbedila vakcine za sve i obezbedili su se uslovi, bar po pitanju broja, ali i prava, da se uvede ta vanredna mera".

Načelnik prijemnog odeljenja Urgentnog centra dr Vladimir Arsenijević kaže da ovaj soj "mutira tako da će da spušta granicu i polako prelazi na decu".

"Pre četiri dana sam na društvenoj mreži dobio na svoj privatni mobilni telefon poruku od devojčice od 12 godina iz bolnice "Dragiša Mišović" i nikad se gore nisam osećao. Majka mi je poslala video klip gde mi dete kaže: 'Doktore Vlado, ovo je bolest, mene boli'. Decu mogu da leče smao pedijatri, mi nemamo uslova za taj najgori scenario. Posle korone ljudi ne mogu da se oprave p tri, četiri meseca. Majke dolaze u vrtiće i pomažu im da presvuku decu posle toga".

Takođe, smatra da doktor koji je odbio vakcinaciju, da njemu mesta u medicini nema.

"Sad je poenta da suzbijemo virus i spasimo decu od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole", zaključuje.

.

Izvor: b92.net / PRVA