Počinju sa radom slobodni punktovi za vakcinaciju - BEZ PRIJAVLJIVANJA

Direktor Vladine Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je da od danas, pored prijavljivanja putem portala eUprave i kontakt-centra, sve lokalne samouprave počinju da organizuju slobodne punktove gde građani mogu da dođu bez prijave.

Ilustracija, foto: BaLL LunLa / Shutterstock
Ilustracija, foto: BaLL LunLa / Shutterstock
.

On je za RTS rekao da će vakcinacija na punktovima bez prijavljivanja zavisiti od lokalnih samouprava i pozvao ih je da na pravi način obaveste građane na koji način će se to sprovoditi.

Kako je rekao, ti punktovi biće uglavnom pri domovima zdravlja, ali biće i mnogo mobilnih ekipa.

Prema njegovim rečima, na velikim masovnim punktovima neće biti moguća vakcinacija bez prijavljivanja da se ne bi stvarale gužve.

Na punktovima gde će građani dolaziti bez prijave na raspolaganju će biti vakcine "Sinofarm" i "Astra-Zeneka", jer su najlakše za manipulaciju i omogućavaju odlazak ekipa na teren, rekao je Jovanović i dodao da se pozivaju svi građani da se vakcinišu.

Govoreći o efektima vakcinacije, Jovanović ističe da je u onim mestima gde je vakcinacija išla bolje i gde su lokalne samouprave bile aktivnije, primetni bolji rezultati u borbi protiv korone.

"Sada ubacujemo u petu brzinu i imamo ambiciju da do kraja meseca izvršimo još 500.000 vakcinacija", naveo je Jovanović.

Dodaje da je bitno da se lokalne samouprave "žestoko" uključe u akciju vakcinacije, kao i da građani i dalje u najvećem broju žele bilo koju vakcinu koja je odobrena i da je to pravi izbor.