Oni donose prvu vest iz svih krajeva Srbije. Dopisnici Prve osvajaju nagrade i srca gledalaca: Poverenje publike je najvažnije

Vesti Prve televizije odavno su se izdvojile svojim modernim i jedinstvenim produkcijskim pristupom u prezentaciji najvažnijih vesti iz zemlje i sveta. Kredibilitet i pravovremenost su zaštitni znak ovog programa Prve ali ono po čemu su posebno prepoznatljivi jeste sjajna ekipa reportera koji svakodnevno izveštavaju iz svih krajeva Srbije i koji uživaju veliko poverenje i simpatije gledalaca.

Dopisnici Prve, foto: Prva TV / Promo
Dopisnici Prve, foto: Prva TV / Promo
.

Gvozden Nikolić, Zoran Maksimović, Bratislav Ilić i Ljubiša Lešević svakodnevno nam donose autentične, zanimljive i važne vesti sa severa zemlje, preko brdovitih predela Šumadije i juga i istoka do nepregledne Pešterske visoravni na zapadu. Oni su dragoceni deo tima informativne redakcije Prve televizije u kojoj vredno rade već čitavu deceniju. Mnoge nagrade za izveštavanje i priloge su se nizale, a ovaj četverac I dalje je skroman u oceni svog rada. Nemaju mnogo vremena za hvaljenje jer dani su prekratki za profesionalce poput njih i svakodnevne izazove koji ih čekaju.

“Vesti Prve prate sve najvažnije događaje, ali vesti Prve donose i slike života, nesvakidašnje priče iz svih krajeva Srbije. Pristup u radu je drugačiji. Moderniji. Vesti Prve su dinamične i sa puno slike i tona, pa verodostojno prenose prizore s terena. I ono što je, za nas koji izveštavamo iz provincije najbitnije, Srbija za Prvu nije samo Beograd. Reporteri su raspoređeni u svakom 'uglu' naše zemlje, a nijedan događaj koji zavređuje pažnju ne bude ostavljen po strani” kaže Zoran Maksimović, dobitnik na desetine nagrada i Sretenjskog ordena za zasluge.

Zoran smatra da dobar reporter nema radno vreme. On i kad odmara i spava bira teme na kojima će narednih dana raditi. Uvek je spreman za akciju i izveštavanje, podjednako i o najlepšem ali i najtežem događaju na terenu. Smatra da je najveće bogatstvo njegovog novopazarskog kraja multietičnost: “Pokazalo se da je to ljudima najzanimljivije. Priče o bogatom kulturno-istorijskom nasleđu, nesvakidašnjoj hrani, gostoprimljivim ljudima, neobičnim običajima i suživotu dva naroda uvek nađu mesto na Prvoj”, ocenjuje Maksimović. Ovog novinara od nedavno gledamo i u ulozi voditelja emisije o agraru “Plodovi”.

Svi dopisnici Prve slažu se da je najvažnije pridobiti poverenje gledalaca.

“Poverenje se osvaja tako što uvek morate da budete na mestu gde se nešto dešava, a ne da izveštavate na daljinu. Uvek me vodi da uradim priču koja neće da ostavi ravnodušne gledaoce. Neki će nešto da nauče, neki da dobiju novu ideju, nekima će emocije da krenu, drugi će da osude ali niko neće biti ravnodušan posle moje priče” objašnjava Bata Ilić koji je takođe dobitnik brojnih nagrada i najponosniji je na Sretenjsku srebrnu medalju za zasluge.

“Biti dopisnik je lepo i ružno, lako i teško. Stalno sam u pokretu, izazovno, ponekad i opasno ali nikada, nikada nije dosadno. Svaki dan je potpuno različit od prethodnog, upoznajete mnogo dobrih ljudi i vidite koliko je ovaj deo Balkana bogat”, ocenjuje Bratislav koji pokriva Jablanički i Pčinjski okrug, Leskovac, Vlasotince, Lebane, Medveđu, Vranje, Vladičin Han, Bujanovac i Preševo.

Novinar prepoznatljivog glasa Gvozden Nikolić deo je tima još od Fox televizije, a njegove interesantne priče iz zapadne Srbije brzo su pretočene u jednu od omiljenih emisija gledalaca Prve “Nećete verovati”.

“Nekako sam pravio sliku i svoj televizijski svet onako kako ga vidim i osećam, bez nekih uzora i kopiranja. Nisam imao vezu, nisam sa Sorbone već iz seljačke kuće u kojoj se cenio rad, poštovao komšija i gde je grehota pustiti putnika namernika, a ne ponuditi mu bar šećera i vode, koru hleba ili konak. Oseto sam na svojoj koži muku srpskog seljaka i video slavu bogataša. Prosto sam ubeđen da mi je nešto dato da se nađem običnom svetu u sreći i nesreći”, objašnjava Gvozden i dodaje: “Menjao sam nevoljnicima život iz korena za dva minuta na Prvoj. Na bolje, naravno i to onda kada su bili na dnu i u beznađu”.

Nikolić najviše voli da gledaocima dočara široku srpsku dušu, vredne i časne ljude, žuljevite ruke, rodnu zemlje i lepote sa kojma se ne mogu meriti svetske destinacije. Ponosan je na sve priče koje su nekom bar malo ulepšale dan ali posebno se arhiviraju devet priča koje su podigle devet krovova za nejač i siromahe.

Da novinar nema radno vreme potvrđuje i Ljubiša Lešević koji je takođe deo tima iz vremena Fox televizije.

“Kao novinar nikada ne možete da planirate svoje slobodno vreme. To najbolje zna moja porodica i hvala im na razumevanju. Nebrojeno puta se dešavalo da 'isplaniram' jedno, a da jedan telefonski poziv promeni plan i da odjurim iz Kraljeva na neki događaj u Kruševac, Vrnjačku Banju ili na Kopaonik”.

Ljubiša smatra da je za kvalitetnu dopisničku mrežu jedne televizije važno da postoji dobra sinergija urednika i dopisnika.

“Naše Vesti izdvajaju brzina i tačnost, jer imamo savremenu opremu za živa javljanja sa terena. Sve je začinjeno i savremenim studiom i grafikom, ali i najboljim prezenterima u Srbiji Anom Mitić i Vladimirom Jelićem” kaže Lešević.

Ističe da najviše voli da razgovara sa običnim vrednim ljudima koji žive daleko od grada u neistraženim delovima lepe Srbije.

Ovi miljenici publike najbolje znaju gde počinje informacija i kako se nalaze pravi sagovornici. Oni znaju kako da taknu dušu gledalaca.