U Grčkoj svima besplatni "uradi sam" testovi na kovid 19

Grčka Vlada potvrdila je danas da će odobriti distribuciju besplatnih kućnih testova na kovid 19 od sledećeg meseca kako bi ublažila pritisak na zdravstveni sistem koji se bori sa velikim brojem novih infekcija.

Ilustracija, foto: JHDT Productions/ Shutterstock
Ilustracija, foto: JHDT Productions/ Shutterstock
.

Rojters prenosi da će na osnovu ove odluke svaki grčki građanin na osnovu broja svog zdravstvenog osiguranja imati pravo tokom jednog meseca na četiri kućna kompleta za testiranje i oni će biti distribuirani preko apoteka.

"To je novo sredstvo u našoj borbi protiv pandemije. Testovi će omogućiti bolji epidemiološki nadzor i prevenciju", saopšteno je iz kabineta grčkog premijera, navodi agencija.

Vlada je pojasnila da kućni kompleti za testiranje imaju stopu tačnosti od 95 do 99 odsto, lakše se koriste nego brzi testovi, na osnovu uzoraka iz nosa i pljuvačke umesto brisa nazofarinksa koji se koriste u brzim testovima, a oni kojima test pokaže pozitivan rezultat dobiće uputstva kako da ga prijave zdravstvenim vlastima radi lakšeg praćenja infekcija.

Rojters prenosi da će Grčka biti prva evropska zemlja koja će ovakve komplete za testiranje učiniti dostupnim i besplatnim za svoje građane.

U petak su grčke zdravstvene vlasti prijavile 2.785 novih slučajeva koronavirusa i 64 smrtna slučaja, čime se ukupan broj infekcija tokom pandemije popeo na 233.079, a broj preminulih na 7.361, navodi agencija.

Izvor: Tanjug