Kisić Tepavčević o slučaju u Suvom dolu: "Čitav tim odlučuje o tome... Osnovni cilj je zaštita prava deteta"

Minstarka Darija Kisić Tepavčevič gostovala je u Jutru Prve TV i govorila o ponašanju socijalnih radnica u Suvom dolu, kao i o korona virusu. Na snimku koji je juče uznemirio javnost, vidi se da jedna od socijalnih radnica na silu pokušava da iz kuće izvuče dete koje se otima. Ko je odgovoran za nasilničko ponašanje socijalnih radnica prema deci u Suvom dolu? Šta će se dogoditi sa Markom i Marijanom koji žive sa nepokretnom bakom Ljiljanom u strahu da će ih razdvojiti?

Dr Darija Kisić Tepavčević, foto: Printscreen/PrvaTV
Dr Darija Kisić Tepavčević, foto: Printscreen/PrvaTV
.

"Sva pitanja u oblasti socijalne zaštite su izuzetno osetljiva. Odluke nisu na nivou jednog čoveka. To je jedan čitav sistem za kvalifikovanim pojedincima, a osnovni cilj je zaštita prava deteta. Mi smo pokrenuli postupke u okviru Ministarstva, značajan deo nadležnosti je u Ministarstvu za brigu o porodici. Ono što nas jeste sve potreslo jeste da je očigledno došlo do povrede načela o socijalnoj zaštiti", kaže ministarka Darija Kisić Tepavčevič.

Došlo je, prema njenim rečima, do prekršaja prisustva trećeg lica, misleći na čoveka koji je snimio ceo događaj.

Na pitanje da li baka može da bude hranitelj, ministarka odgovara:

"Čitav tim odlučuje o tome. To nije samovolja jednog čoveka ili dobra volja nadležnog ministra. Opet napominjem - to je izuzetno osetljivo pitanje".

O korona virusu

Medicinski deo Kriznog štaba danas će imati presek, odnosno prve procene da li je i koliko postignut napredak u suzbijanju virusa. Sednica celokupnog štaba očekuje se sutra, a do tada sa doktorima razgovara premijerka Ana Brnabić.

"Fizička distanca, nošenje maski - ko je odgovoran tako se ponaša već godinu dana. Mislite da će nakon naših reči, neko ko se nije tako ponašao, nakon godinu dana početi", kaže ona.

.