Grčka objavila PLAN OTVARANJA - od kad su gosti dobrodošli i pod kojim uslovima?

Mere zaključavanja u Grčkoj će od kraja meseca biti ukidane po fazama, a naši turisti će moći na letovanje u zemlju maslina, bogova i Olimpijskih igara već u maju, javljaju tamošnji mediji.

Grčka, foto: By Nikolaos Tamvakis / Shutterstock
Grčka, foto: By Nikolaos Tamvakis / Shutterstock
.

Grčka televizija "Star" najavila je da Grci počinju da popuštaju stroge antiepidemiološke mere uprkos naglom porastu broja zaraženih.

Grčki stručnjaci su najavili da očekuju da će broj zaraženih pasti tokom sledeće nedelje i da ne očekuju više toliko teških slučajeva u bolnicama.

Grčka vlada razmišlja o postepenom otvaranju ekonomije od 22. marta, a prvo bi trebalo da se otvore maloprodajne radnje, rekao je juče ministar finansija Hristos Staikuras. U maju je najavljeno da će u Grčku na odmor moći da uđu strani državljani.

"Naš osnovni plan je da uskoro ekonomija počne da radi normalno. Međutim, imamo i alternativne planove da ako zatreba uzimamo rezerve iz budžeta. Ovde smo da podržimo društvo kad zatreba. Međutim, što duže traje ova situacija opada nam kapacitet da pokrijemo gubitke", rekao je Staikuras, a prenela agencija ANA.

On je rekao i da zatvarane maloprodajnih radnji ekonomiju košta između 200 i 500 miliona evra nedeljno.

"U prethodna dve nedelje lokdauna smo izgubili 1,2 miliona evra trošeći na smanjenje poreskih obaveza, od čega je otišlo 520 miliona na maloprodajne radnje. Totalna cena na mesečnom nivou je oko tri milijarde evra i oko 750 miliona samo od maloprodaje", dodao je ministar.

Srpski turisti će, najverovatnije, u Grčku ulaziti uz potvrdu o vakcinaciji ili uz negativan test na kovid 19. U prvoj objavi nije definisano koje vakcine se smatraju odobrenim, ali se zasad pretpostavlja da će sve vakcine biti prihvatljiva.

Plan po kojem će se Grčka otvarati od kraja ovog meseca za sada izgleda ovako:

22. mart: Otvaranje maloprodajnih objekata, tržnih centara i frizeri. Kupovina će zasad moći da se obavlja jednom dnevno, uz vremensko ograničenje od tri sata. Istog dana se otvaraju i gimanazije i fakulteti.

29. mart: Otvaraju se i osnovne škole.

20. april: Otvaranje restorana koji će moći da primaju goste samo u baštama.

Maj: Otvaranje turizma.

Jun: Otvaranje barova i teretana, kao i dozvola za svadbe i krštenja, ali samo na otvorenom.

Podsetimo, nedavno smo pisali o tome kako će građani Srbije teško moći u Grčku pre proleća, ali i o tome kako su ugostitelji na severu te zemlje veoma svesni gubitaka u slučaju nedolaska srpskih turista, pa je u interesu svih da se ova situacija reši što pre.

B92.net nezvanično saznaje u diplomatskim krugovima da su u Grčkoj fascinisani Srbijom i time kako ide vakcinacija, ali da odluka o ulasku u tu zemlju zavisi i od toga kakva situacija bude sa vakcinacijom kod njih.

Kovid pasoši, foto: Cryptographer/Shutterstock
Kovid pasoši, foto: Cryptographer/Shutterstock
.

Šta je sa kovid-pasošem?

Poslednih nekoliko nedelja tema broj jedan jesu i kovid-pasoši oko kojih se diglo mnogo prašine. U susret mogućim uslovima ulaska u omiljene nam zemlje uz elektronski sertifikat, proverili smo kakvi nas uslovi čekaju, kako će izgeldati QR kod, kao i šta o tome kaže Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Da je vakcinacija protiv kovid 19 efikasna mera za suzbijanje i sprečavanje nastanka ove bolesti već duže vreme poručuju nadležni. Institut je saglasan sa tom mišlju i kako su za B92.net istakli, nadaju se da će efekti vakcinacije, zajedno sa merama prevencije širenja zarazne bolesti do leta kod nas, a i u Grčkoj dati dobre rezultate i da će biti manje inficiranih korona virusom u svetu opšte.

Srbi će u Grčku teško pre proleća

"Koje će mere Grčka propisati još uvek nismo sigurni, ali apelujemo na sve građane da se vakcinišu protiv koronavirusa jer se time štitimo svi, bez obzira da li ćemo putovati ili ne", istakli su iz ove ustanove.

A kako će čuveni elektronski sertifikat izgledati?

"QR kod kovid 19 vakcinacije sadrži ime i prezime, šifru potvrde i to da li je validan. Smatramo da je svaki pokušaj falsifikovanja kršenje zakona", objasnili su za naš portal.

Izvor: b92