Info

Kraj: Pacijente šalju van Beograda

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović izjavio da je sistem prenapregnut jer moraju da se leče i ne-kovid pacijenti.

08.03.2021. - 11:57h | Autor: B92.net
najnovija vest
foto: Prva Tv

On je nakon sastanka ministra zdravlja s direktorima kovid i ne-kovid bolnica izjavio da je broj prijema i dalje veliki, veći od broja otpusta i da su angažovani dopunski kapaciteti u KBC "Dragiša Mišović", KBC "Zemun" i VMC "Karaburma". Batajnica je pri kraju kapaciteta.

Zbog toga je dogovoreno da se akcenat prijema kovid pacijenata stavi na kovid bolnicu u Kruševcu i već danas ili sutra pacijenti iz Beograda moraće da se šalju u Kruševac, rekao je dr Stevanović i objasnio da je cilj da se pošto- poto sačuvaju bolnice koje su u ne-kovid sistemu da u tom sistemu i ostanu.

"Shodno situaciji narednih dana, donosićemo dalje odluke, šta da radimo i kako da prilagodimo sistem", rekao je Stevanović.

On je dodao da je cilj svih manevara da se maksimalno, koliko je moguće, očuvaju trenutni kapaciteti, odnosno da se ne uvode nove bolnice u kovid sistem, kako bi i nekovid pacijentima imao ko da pomogne.

Dr Stevanović je istakao i da je veliki problem to što postoji određen broj ljudi koji negiraju postojanje virusa, kao i da imaju negativan stav prema vakcinaciji, ali ističe da nam je to jedini put ka vraćanju normalnom životu.

“Jedine dve mere koje predlaže Krizni štab i koje su važne su vakcinacija i prekid svih kontakata, ako nisu esecncijalni. To možemo sami, ako ima dobre volje, za to nam nisu potrebne mere”, poručio je Stevanović, odgovarajući na pitanje šta će sutra na sednici Kriznog štaba tražiti medecinski deo tog tela.

Izvor: B92.net