Dogovor s Vladom, sindikat EPS-a odustao od štrajka

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) postigao je saglasnost sa Vladom Srbije i poslovodstvom kompanije i potpisao sporazum kojim je ispunjen najveći deo zahteva tog sindikata. Dogovor jedino nije postignut o izuzimanju zaposlenih u EPS-u iz sistema umanjenja zarada u javnom sektoru većih od 60.000 dinara, rečeno je Tanjugu u tom sindikatu.

.

S predstavnicima Vlade Srbije dogovoreno je da se poboljšaju uslovi rada neophodni za funkcionisanje elektroenergetskog sistema, a biće urađene i analize, kako bi EPS mogao da zaposli i obezbedi dovoljan broj proizvodnih radnika, kažu u tom sindikatu.

Postignut je i dogovor o isplati pozajmice zaposlenima, o čijem će se iznosu, kako dodaju u sindikatu EPS-a, naknadno dogovoriti. Posle višenedeljnih pregovora, sporazum je postignut i taj sindikat je naveo da se prekidaju sve aktivnosti u vezi sa ranije najavljenim štrajkom.

Sindikat radnika EPS-a izborio se za uključenje u radne timove za izradu predloga zakona o radu, zakona o privatizaciji, zakona o stečaju i zakona o štrajku. Ipak, kako kažu u sindikatu, nisu sasvim zadovoljni ishodom pregovora, mada razumeju ekonomske i političke uslove, odnosno činjenicu da predstoje parlamentarni izbori i da tehnička Vlada Srbije nema uslove da menja Zakon o umanjenju neto prihoda u javnom sektoru.

U pregovorima su učestvovali ministar finansija Lazar Krstić, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, predstavnici Sindikata radnika EPS-a, predsednik sindikata Milan Đorđević i poslovodstvo i v.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović.