Preminuo Sanja Ilić, osnivač grupe "Balkanika"

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić, osnivač grupe "Balkanika", preminuo je danas u 70. godini života, a prema navodima domaćih medija bolovao je od kovida 19.

Sanja Ilić, foto: Prva TV
Sanja Ilić, foto: Prva TV
.

Rođen je 1951. u Beogradu. Njegov otac je kompozitor Miodrag Ilić Beli, a brat kompozitor Dragan Ilić koji svira u Generaciji 5. Jedan od pradeda mu je bio akademik Jovan Žujović, a drugi solunac i poslanik Aleksa Žujović. Bio je oženjen glumicom Zlatom Petković.

Kada je imao 12 ili 13 godina, napisao je muziku na tekst Duška Radovića koju je izvodio Dragan Laković. Kada je imao 16. godina, poslao je svoju kompoziciju "Pesnik mira" , koju je pevala Lola Novaković, kojom je Jugoslavija trebalo da se predstavi na Evroviziji 1968. Ali 1976. njegovu kompoziciju " Baj, baj, baj" izvela je Bisera Veletanlić, na istom takmičenju ali ovoga puta u Opatiji. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1975 .

Kao mladić je nastupao u grupi Vragolani, a zatim u grupi San. Njegov najbolji prijatelj Predrag Jovičić Trta koji je bio pevač grupe San, poginuo je od strujnog udara u toku koncerta u dvorani Čair u Nišu 1975. U znak sećanja na njega, snimio je album "Uspomene". Sedamdesetih godina 20. veka je komponovao muziku za himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića: "Sve što smo želeli, sve što smo hteli. To su nam dali, crveno-beli“. Njegova pesma "Halo, halo" u izvođenju grupe Aske predstavljala je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1982. Njegova pesma "Princeza” u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije 1984.

Grupu Balkanika je osnovao 1998, a prvi koncert je održan 26. juna 2000. Sa Balkanikom je nastupao na koncertima širom sveta. Predstavljao je Srbiju na pesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu, zajedno sa svojim bendom; pesma se zove "Nova deca" i ušla je u finale Evrovizije, prenosi b92.net.