Predrag Kon: Mi smo presudili; Sistem neće izdržati

Član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio za TV Prva da medicinski deo štaba neće odustati i da će tražiti zatvaranje na bar sedam dana. "Sistem neće izdržati".

foto: Printscreen/PrvaTV
foto: Printscreen/PrvaTV
.

"Za Beograd mogu da kažem da je katastrofalna situacija i da dolazimo do toga da nema mesta u bolnicama", rekao je on i dodao da je popunjenost u bolnicama pri kraju.

Prema njegovim rečima, veliki je problem vraćati non kovid bolnice u kovid bolnice jer nema ko da leči druge bolesti. Takođe, uz ovako veliki broj novoinficiranih ugrožava se i sam proces vakcinacije.

Upitan zašto nije odmah uvedeno vanredno stanje nego se čekalo, Kon kaže da je medicinski deo Kriznog štaba još u novembru tražio najrigoroznije mere ali da im je rečeno da to ne može da se sprovede bez vanrednog stanja. Podsetio je i da su mere pooštravane, pa je pojedinim vikendima i bilo dodsta toga zatvoreno, i to je, kako kaže, dalo rezultat.

"Mi sve vreme tražimo takve mere, a krenula je onda priča o vanrednom stanju. Interesantno je kako se svi zagrcnemo kada počnemo da pričamo o vanrednom stanju. Svi se sećaju samo toga i da je bilo zabranjeno kretanje starijima. Mi o policijskom času ne razmišljamo, ali to bi bilo na dnevnom redu kasnije", rekao je dr Kon.

"Za sada smo daleko od uvođenja vanrednog stanja jer je to procedura. Proaktivno treba raditi, mi smo do sada kasnili oko dve nedelje. Samim tim što nema te operabilnosti da se odmah može reagovati. Mi smo presudili. Medicinski deo je uradio sve što je trebalo. Mi smatramo da su ovako blage mere nedopustive". istakao je dr Kon.

Prema njegovim rečima, "ako se i sada sve preduzme što smo tražili efekti će biti tek za 10 dana.

"Imaćemo taj eksponencijalni porast. Nema dovoljno kolektivnog imuniteta", rekao je Kon, a na pitanje kako je moguće da postoji takav paradoks da Srbija vakciniše najbolje u regionu, kao i da je među prvima u svetu po broju vakcinisanih dok istovremeno raste broj novozaraženih, Kon kaže da se nama samo čini da je to tako samo kod nas - tako je i u Izraelu.

"Na udaru smo dve stvari - virus je mutirao, izmenjen je soj i virus je zarazniji, lakše se prenosi", ističe on.

Upitan šta će medicinski deo Kriznog štaba tražiti na sledećoj sednici, Kon kaže da neće odustati od onoga šta su i tražili - minimum zatvaranja na sedam dana, ako je svima jasno da bi trebalo tako da bude i više.

"Medicinski radnici više ne mogu da izdrže taj pritisak, a ako se ništa ne uradi, sistem više neće izdržati. Normalno da bi policijski čas rešio najbrže, ali znamo da se to neće desiti", rekao je dr Kon i dodao da je alternativa zatvoriti sve ono što dovodi do okupljanja ljudi.

Dodatni problem je i što se beleži broj novozaraženih u školama, koje polako postaju mesta zaražavanja, dodao je on.

.

Izvor: Prva TV, B92.net