Info

Krizni štab traži policijski čas: "Na stolu" potpuno zatvaranje na sedam dana?

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa je gotova. Medicinski deo Kriznog štaba je zatražio potpuno zatvaranje Srbije na sedam do deset dana.

01.03.2021. - 16:16h | Autor: B92.net, Tanjug
najnovija vest
foto: Prva Tv

"Medicinski deo je predložio je da se maksimalno spreči mogućnost svih kontakata, isključivo kroz vanredno stanje, to jest policijski čas. Skraćivanje radnog vremena za nekoliko sati u epidemiološkom smislu ništa ne znači", naveo je Gojković i dodao da za tu odluku ima i razloga za i protiv.

On je naveo da je stav tog dela štaba "jasno i decidno" da bi u ovom trenutku to bilo najcelishodnije rešenje, bez ulaženja u to kakve bi posledice "lokdaun" mogao izazvati.

Smatra da ovo nije samo medicinska odluka.

"Apsolutno moramo voditi računa o javnom zdravlju, inetersu naših građana, i zdravlja, ali se moramo voditi i mišlju kako ćemo kao država nakon godinu dana u svemu ovome, da podnesemo ne samo ekonomski, nego i u ostalim aspektima, sociološki, psihološki, mentalno eventualno novi 'lokdaun'", rekao je Gojković.

Gojković u porastu broja novozaraženih vidi i problem u vezi sa vakcinisanjem.

"Vakcinacija ide dobro, ali nažalost, ako budemo imali mnogo zaraženih, nećemo moći da vakcinišemo ljude", rekao je Gojković.

On je ponovio da je jedna od opcija koju u ovom trenutku predlaže medicinski deo Kriznog štaba, kao ključnu za smanjenje broja zaraženih, policijski čas.

Kaže da je to jedini način da se spreče kontakti, bar na sedam do 10 dana, jer, ističe, skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata ili njihovo zatvaranje neće smanjiti broj novozaraženih.

Ističe da će tada pojedini organizovati kućne žurke, što, dodaje, neće biti moguće kontrolisati, osim uvođenjem policijskog časa.

Kao lekar i član medicinskog dela Kriznog štaba, Gojković je rekao da poštuje taj zahtev struke.

"Jasno mi je da je veliko opterećenje na zdravstveni sistem. Dugo vremena je zdravstveni sistem pred ozbiljnim izazovom i već godinu dana rade na granici izdržljivosti. Još uvek imamo dobar odgovor zdravstvenog sistema na sve to", rekao je Gojković.

Međutim, on ukazuje da je, kada je reč o uvođenju policijskog časa, važno sagledati i druge aspekte, kao što su ekonomski, psihološki, socijalni...

Zbog toga, ističe, u čitavom Kriznom štabu ima onih koji su protiv policijskog časa i onih koji navode razloge za uvođenje časa i dodaje da će se u naredom periodu održati konsultacije o tome kako da se izađe u susret medicinskom delu.

Visok broj novozaraženih, kaže Gojković, utiče i na dalji proces vakcinacije.

"Ukoliko imamo povećan broj obolelih, ne možemo da vakcinišemo ljude", ukazao je Gojković.

Istakao je da epidemiološka situacija zavisi od poštovanja mera, a da li ćemo poštovati mere, kaže, zavisi od nas samih i dodaje da će se poštovanje mera videti kroz brojeve.

Gojković je ukazao da je i dalje nepoštovanje mera primetno, jer su tokom vikenda zatvorena 44 objekta na teritoriji Srbije zbog kršenja mera, a problem, kaže, predstavljaju i kućna okupljanja.

Upitan da li se na današnjoj sednici razgovaralo o mogućem pooštravanju kazni za one koji krše mere, Gojković je odgovorio da je i to bila tema.

Izvor: B92.net, Tanjug