Kisić Tepavčević: Ne znamo do kada će trajati - ni do leta, ni do kraja godine

Član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je za Prvu TV da nije dovoljno što su mere određene samo za vikend, već da su one samo opomena.

Dr Darija Kisić Tepavčević, foto: Printscreen/PrvaTV
Dr Darija Kisić Tepavčević, foto: Printscreen/PrvaTV
.

"Ovo je opomena svim nama - virus je tu, još je ispred nas, čim dozvoljavamo da se ovoliko prenosi".

Kisić Tepavčević je napomenula da se virus prenosi 24 sata dnevno, te da to što je radno vreme tokom vikenda skraćeno nije dovoljno.

"Da li je dovoljno dva dana? Nije doboljno ni dva, ni 20 ni 220. Zaista moramo da sprečimo da se zarazimo, to je suština. Koronavirus je prevazišao zdravstvena pitanja", rekla je ona.

Prema njenim rečima, ne znamo koliko će epidemija trajati.

"Nemamo vremensku odrednicu ni do kraja leta, ni godine, ni sledeće godine. Moramo da budemo pametniji od virusa", kazala je ona.

Ove mere koje su za vikendu su jedna opomena za sve nas da kažemo da nije odbra situacija, da je virus tu, napomenula je ona.

.

"Lekari su na izmaku snaga"

"Naši lekari su na izmaku snaga. Juče smo pročitali podatak da je preko 600 zdravstvenih radnika pozitivno, 16 je hospitalizovano. Nijedna pojedinačna mera neće doneti rezultate", rekla je Kisić Tepavčević.

Govoreći o kroona-žurkama, kazala je da je jesno da smo svi željni proslava.

"Ali ispaštamo svi ako se pojedinci neodgovorno ponašaju", rekla je ona.

Na pitanje o merama na skijalištima, Kisić Tepavčević je kazala da, iako ljudi vole da odlaze na skijanje, moraju da znaju da je ova godina drugačija od prethodnih.

"Ko je sebi omogućio takav luksuz da ode na planinu, treba da zna da ne može da se ponaša kao prethodnih godina jer se mnogi sa planina vraćaju bolesni. Odmah traže smeštaj u bolnici, traže ga odmah i preko reda, i tek tad vide da je virus ozbiljan", napomenula je ona.