Odobren lek protiv korone po hitnom postupku

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je po hitnom postupku lek protiv kovida 19 kompanije Ilaj Lili zasnovan na kombinaciji antitela, saopšteno je danas.

Ilustracija, foto: funnyangel/Shutterstock
Ilustracija, foto: funnyangel/Shutterstock
.

Prema rezultatima kasne faze ispitivanja leka potvrđeno je da se terapija ovim preparatom kompanije Ilaj Lili zasniva na primeni dva antitela koja za 70 odsto smanjuju rizik od težih formi oboljenja i smrtnog ishoda kod kovid pacijenata, prenosi Rojters.

U kliničkom ispitivanju pacijenata sa kovidom 19 sa visokim rizikom za progresiju bolesti, pojedinačna intravenska infuzija antitela bamlanivimaba i etesevimaba, primenjena zajedno, značajno je smanjila hospitalizaciju i smrt u vezi sa kovidom 19 tokom 29 dana praćenja u poređenju sa placebom. Sigurnost i efikasnost ove terapije za upotrebu u lečenju kovida 19 i dalje se procenjuju.

"Primena ovog preparata dozvoljena je za lečenje umerenih i srednje teških simptoma kod pacijenata od 12 godina starosti i više koji su podložni riziku ili su već hospitalizovani", stoji u saopštenju američke kompanije Ilaj Lili.

Izvor: B92.net