Da li treba ponovo da se prijavim i da li dobijam istu vakcinu? OSAM PITANJA O DRUGOJ DOZI cepiva na koja treba da znate odgovore!

Masovna vakcinacija u Srbiji počela je 19. januara, prvu dozu već je primilo skoro 500.000 građana, a već 8. februara jedna grupa će primiti i drugu dozu!

.

Neki su na vakcinalnom punktu dobili i tačan datum kada treba ponovo da dođu, drugi samo potvrdu o prvoj dozi, tako da je među građanima mnogo nedoumica, od toga da li treba ponovo da se prijavljuju, da li će ih i kada pozvati, da li idu na isto mesto gde su se pri put vakcinisali...

Pokušali smo da odgovorimo na sva aktuelna pitanja.

1. Da li će svi dobiti drugu dozu?
Da, bez obzira na vakcinu koju ste odabrali, nadležni su odvojili dovoljan deo vakcina za revakcinaciju. Dakle, vaša druga doza neće biti utrošena na nekog drugog

2. Da li dobijate istu vakcinu?
Naravno, ko je dobio kinesku dobija kinesku, ko rusku taj opet rusku. Međutim, čak i u slučaju da primite različite ne bi bilo posledica, ali ni zaštite.

- Ako dođe do revakcinacije vakcinom drugog proizvođača, to vam dođe kao da pređete sa piva na vinjak - rekao je šaljivo virusolog dr Milanko Šekler.

3. Da li je potrebno ponovno prijavljivanje?
Ne, nema potrebe da se ponovo prijavljujete, ni preko portala eUprava, niti telefonom. Postoje svi podaci u evidenciji kada ste primili prvu dozu i to je to. Samo je potrebno da sačekate da vas obaveste.

Da li će vas i kada obavestiti?
Da, i to na dva načina - SMS-om i na mejl i to kako su obećali nadležni, dva dana pre vakcinacije.

4. Da li ćete drugu dozu primiti na istom mestu?
Gledaće se da se 99 odsto ljudi vakciniše na istom mestu, ali neki će ipak imati promenjenu lokaciju. Obaveštenje ćete dobiti u poruci. Otvoreni su u međuvremenu novi vakcinalni punktovi pa će se gledati da se olakša ljudima, da manje putuju.

5. Da li su iste prva i druga doza?
Kod svih vakcina su iste, osim kod ruskog "Sputnjika V" gde su različite prva i druga doza.

- Jedino su Rusi napravili vakcinu s dva vektora te se različit adenovirus daje u prvoj i drugoj dozi vakcine. Značajno je kada se prima vakcina da se pogleda na bočici koja je za prvu, a koja za drugu dozu - ističe prof. dr Nada Kuljić Kapulica.

Ipak, ona napominje da građani ne treba da brinu i razmišljaju šta znači prva, a šta druga doza ruske vakcine, jer o tome vode računa oni koji su zaduženi da nas vakcinišu.

6. Koji je rok za davanje druge doze vakcine?
Razlikuje se od vakcine do vakcine. Za "Fajzerovo" cepivo period između dve doze je tri nedelje, mada su proizvođači zvanično saopštili da se može dati 19 do 42 dana nakon prve. Druga doza kineske vakcine može se dati već dve nedelje nakon prve, ali je kod nas razmak tri nedelje. Konačno, najduži vremenski razmak između dve doze zahteva ruska vakcina "Sputnjik V" - 21 do 28 dana.

7. Da li posle prve doze imamo određenu količinu antitela koja vas štiti?
- Svi koju su primile vakcinu su razvili antitela posle prve doze i to dobre količine koje mogu da se uporede sa onima koje su imale osobe koje su preležale koronu sa srednjom kliničkom slikom - istakla je Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

Sa njom se slaže i prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine, prenosi Blic.

- Već smo počeli sa merenjem nivoa antitela kod onih koji su preležali bolest u decembru i onih koji su primili prvu dozu "Fajzerove" vakcine. Inicijalni rezultati ukazuju da je nivo antitela sedam puta veći kod onih koji su primili dve doze vakcine, sedam dana nakon druge doze, u odnosu na one koji su preležali bolest sa blagom i umereno teškom klinikom slikom - rekao je prof. Petrović.

8. "Sputnjik" efikasan 91,6 odsto
Ruska vakcina "Sputnjik V" ima 91,6% efikasnosti protiv simptomatskog kovida 19, pokazuju preliminarni rezultati ispitivanja koji su zasnovani na analizi podataka više od 20.000 učesnika testiranja od kojih je tri četvrtine primilo vakcinu.

Nijedan ozbiljan neželjeni događaj nije smatran povezanim sa vakcinacijom, a većina prijavljenih neželjenih reakcija bila je blaga, uključujući simptome slične gripu, bol na mestu injekcije i slabost ili nisku energiju.