Stigao "Sputnjik V" (FOTO)

Nove količine ruske vakcine protiv korona virusa "Sputnjik V" stigle su rano jutros u Srbiju.

Stigle nove doze Sputnjika, foto: Tanjug/Sava Radovanović
Stigle nove doze Sputnjika, foto: Tanjug/Sava Radovanović
.

Novih 40.000 doza dopremljeno je jutros oko šest sati, a na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" avion sa vakcinama je dočekao ministar za inovacije Nenad Popović.

Sa novih 40.000 doza moći će da bude vakcinisano 20.000 ljudi.

Premijerka Ana Brnabić najavila je juče da će u ponedeljak stići i nove količine "Fajzerove" vakcine.

Vakcinacija Sputnjikom se nastavlja, foto: Tanjug/Sava Radovanović
Vakcinacija Sputnjikom se nastavlja, foto: Tanjug/Sava Radovanović
.

Popović Veliki izazov, vakcine proizvedene pre manje od 24 h

Popović je rekao da se očekuje da tokom februara i marta budu isporučene i ostale količine, od ukupno dva miliona doza ruske vakcine. Takođe, naveo je da se 11. februara očekuje dolazak ruskih eksperata u Srbiju, koji će sa srpskim stručnjacima razgovarati kako da se što pre otpočne prozivodnja ruskih vakcina u Srbiji.

Popović, koji je jutros dočekao avion sa vakcinama na beogradskom aerodromu, rekao je da su sve vakcine dopremljene u specijalnim kontejnerima, koji imaju termoizolaciju, sa temperaturom od minus 20 stepeni, koja se kontroliše, kako bi vakcine bile prenete ispravno.

"Ozbiljan logostički poduhvat je bio da vakcine koje su pre manje od 24 sata bile u fabrici u Vladimirskoj oblasti u Rusiji budu već jutros u Beogradu, ali uz izuzetno zalaganje celog tima Vlade Srbije smo ovo uspeli da uradimo", rekao je Popović.

On je dodao da je pred samom Rusijom veliki izazov, jer žele da urade imunizaciju što većeg broja stanovnika, kojih imaju više od 150 miliona, pa su krenuli sa velikom proizvodnjom vakcina, u kojoj često dolazi i do problema, ali da zahvaljujući bratskim odnosima dve zemlje, Srbija rusku vakcinu dobija pre drugih.