Info

Dr Gligić: "Ubeđena sam, britanski soj je u Srbiji odavno; Ovo je epidemija u pandemiji"

Virusolog dr Ana Gligić nema dilemu da je britanski soj u Srbiji bio prisutan i pre nego što je zvanično potvrđen.

26.01.2021. - 09:01h
Dr Ana Gligić
Dr Ana Gligićfoto: Prva Tv/PrtScr

Podsetimo, novi soj zvanično je potvrđen u uzorku Novosađanke koja je 31. decembra doputovala iz Velike Britanije.

"Sad imamo epidemiju u pandemiji, a da je novi, izmenjeni soj kod nas prisutan već izvesno vreme, za mene lično, dokaz je to što nam skala broja novoinficiranih već duže šeta gore-dole", kaže dr Gligić.

"Epidemija se sada ne ponaša kao u aprilu. Posle silaska sa pika nismo se ustalili na jednom broju novoinficiranih, što je potvrda da se u ponašanju virusa nešto promenilo. To je, u neku ruku, i obrazac delovanja tih virusa iz prirodnog žarišta, kojima je čovek samo slučajna karika. Boreći se da opstanu, oni se menjaju u svoju korist, iznenade nas i epidemijski proces vraćaju na početak", kazala je ona za Novosti.

Novi soj kod nas je potvrđen posle potvrde u Rumuniji, Sloveniji i Mađarskoj. U Evropi ga ima u 23 zemlje, a u svetu u 60. Mnoge države se, baš zbog činjenice da je mnogo zarazniji, a po nekim procenama i do 40 odsto smrtonosniji, ponovo odlučuju za zatvaranje i pooštravanje protivepidemijskih mera.

"Mnogo je nagađanja, ali zasad ništa nije dokazano i mora se sačekati mesec-dva da bi pouzdanije moglo da se kaže da li britanski soj izaziva teže kliničke slike, da li napada više organa u telu čoveka nego izvorni soj virusa korona, kao i da li daje veći letalitet", kaže dr Gligić.

"Ubeđena sam da ćemo se izvući, sa porastom obolevanja, ali bez enormnog rasta novoinficiranih u odnosu na vrh trećeg talasa epidemije, što vakcinacijom, što prirodnim prokužavanjem, a delom i samim ponašanjem virusa koji ovako dolaze iz prirode na čoveka, ako nas korona opet ne prevari, kao što nas je dosad mnogo puta iznenadila svojim ponašanjem i karakteristikama", dodala je ona.

Izvor: novosti