"Novi soj virusa stigao u Srbiju još 31. decembra" (VIDEO)

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da prvi slučaj britanskog soja koronavirusa u Srbiji nije juče zabeležen, već 31. decembra.

foto: video_media_lib
foto: video_media_lib
.

"Taj slučaj je od 31. decembra, tada je uzorkovan. To je prvi događaj kad se konstatuje da je neko sa tegobama, pa onda utvrdimo daljim istraživanjima mikrobiologa da se radi o novm virusu koji se razlikuje od prethodnog virusa", rekao je on.

Tiodrović je za televiziju Prva kazao da je situacija sa ženom, koja je iz Velike Britanije doputovala i unela tako novi soj u Srbiju, rešena na najpovoljniji način.

"Pronađeni su svi njeni kontakti, ona je mislim 1958. godište, i svi oni su stavljeni u posebne uslove", napomenuo je on.

Dodao je da mi ne možemo zaustaviti širenje novog soja ni u narednom periodu.

"To ne pričam da bih nekoga zaplašio, nego da bi shvatili da bez obzira što nam vakcinacija ide dobro, da ćemo imati pred sobom situaciju da moramo poštovati apsolutno sve mere koje smo imali", rekao je on.

Tiodorović je kazao da su već postojale informacije i upozorenja za dolazak novog soja, međutim, navodi da studije o novom soju pokazuju da on ima sve osobine kao i osnovni soj koronavirusa.

"Samo je u pitanju tačkasta mutacija kod virusa koji mu daje jednu novu dimenziju. Ja bih napomenuo da tamo gde se mere ne sprovode u potpunosti, tu postoji veća mogućnost zaražavanja, a tako se povećava i smrtnost. To smo mi imali u julu, pa u novembru i decembru", rekao je on.

Upozorio je da će se u Srbiji poštovati mere koje su se primenjivale i ranije.

"Ovo nije trenutak da dođe do nekog opuštanja i ublažavanja mera, već ćemo morati da nastavimo da ih poštujemo", napomenuo je Tiodorović.

.

Izvor: Prva TV, B92.net