STIŽE NOVI PAKET NOVČANE POMOĆI: Neki bi mogli da dobiju i do 48.000 dinara

Novi paket državne podrške privredi i građanima koji treba da ublaži posledice izazvane pandemijom obuhvatiće i nezaposlene.

Ko sve može da računa na ovu pomoć?, foto: Depositphotos/librakv
Ko sve može da računa na ovu pomoć?, foto: Depositphotos/librakv
.

Kako saznajemo, ova kategorija ugroženih sigurno će dobiti određenu pomoć, a u Nemanjinoj 11 se intenzivno radi na definisanju predloga i sagledavanju koliko će sredstava biti izdvojeno za tu namenu.

Ministar finansija Siniša Mali je to i nagovestio ističući da razmišljaju kako da pomognu nezaposlenima.

- Nama je stopa nezaposlenosti niža nego pre pandemije virusa korona i nemamo problem u tom segmentu - objasnio je Mali.

- Ali, razmišljamo kako da nezaposlenima, ljudima koji su ostali bez posla pomognemo, da im olakšamo i ublažimo negativne posledice.

Što se tiče podrške građanima, koja je prošle godine bila u vidu isplate 100 evra za sve koji su to želeli, ministar je rekao da i o tome razmišljaju, ukoliko bude potrebno.

Pojedini stručnjaci osporavaju ovu meru, jer smatraju da novac treba ciljano da se usmeri ka najugroženijim kategorijama stanovništva, pišu Novosti.

Do polovine februara biće definisan novi paket pomoći. Prema dosadašnjim najavama, razmatra se podrška za celokupnu privredu. To znači da bi 1,05 miliona zaposlenih moglo da dobije dva ili tri puta po pola minimalca, odnosno od 32.000 do 48.000 dinara.

POMOĆ I NAJSTARIJIMA

Kako je najavljeno, novi paket mera obuhvatiće i dodatnu podršku za naše najstarije sugrađane u toku godine. Nastaviće se i kreditiranje privrede kroz garantnu šemu. To će se raditi u saradnji sa Američkom razvojnom agencijom, ali i tako što će država produžiti postojeću garantnu šemu.

I predsednik Aleksandar Vučić i ministar Mali najavili su da se razmatra dodatna pomoć za one grane privrede koje su najugroženije, a to su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam i putnički saobraćaj. Ali još uvek nije poznato na koji način će to biti učinjeno.

Može da se pretpostavi da će minimalac kao i u prethodnom paketu pomoći, biti isplaćen samo onima koji imaju zaključen ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme. Radnici angažovani na privremenim i povremenim poslovima nisu imali pravo na ova sredstva, kao ni oni koji rade "na crno".

Stručnjaci očekuju da će i kod isplate ove državne pomoći važiti slični uslovi kao što je bilo i sa prethodnim paketom mera. Oni su sigurni da će zabrana otpuštanja biti jedan od njih, jer je to mera koja je sačuvala radna mesta. Preduzeća koja su uzela sredstva imala su obavezu da u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika.