Olandovo veče između Baraka i Mišel

Francuski predsednik Fransoa Oland dočekan je uz veliku pompu u Beloj kući gde su mu domaćini, predsednik i prva dama SAD, Barak i Mišel Obama, priredili gala večeru.

.

Pripremljen je raskošni banket za 350 gostiju u ogromnom šatoru u bašti predsedničke rezidencije kojem su prisustvovale brojne istaknute ličnosti kako iz političkog života tako i iz sveta šou biznisa.

Među zvanicama na sinoćnjoj državnoj večeri u Beloj kući bili su potpredsednik SAD Džo Bajden, državni sekretar Džon Keri, predsednica Međunarodnog montarnog fonda, Kristin Lagard i glumci Bredli Kuper, Džulija Luis-Drajfus i Mindi Kejling, kao i komičar Stiven Kolber.

"Predsednik neženja" Oland sedeo je između Obame i njegove supruge Mišel. Time je na elegantan način rešen raspored sedenja o kojem se puno nagađalo u medijima s obzirom da je francuski lider u posetu došao sam, bez svoje dugogodišnje partnerke Valeri Trirveler s kojom se rastao nakon skandala o prevari.

Kako prenose francuski mediji, američki predsednički par je dao sve od sebe - bogat dekor, muzika - goste je zabavljala Meri Džej Blajdž, i francuski "s"il vous plait".

Na meniju su bila "domaća" jela: kavijar iz Ilinoisa i nekoliko vrsta američkog krompira, goveđi file s porodične farme u Koloradu sa plavim sirom iz Vermonta, sladoled od vanile sa mandarinama sa Floride, mus od čokolade sa Havaja. Poslužena je i salata iz bašte Bele kuće koju je posadila Mišel Obama lično, a pilo se vino iz Kalifornije i Virdžinije.

Obama je gostu poželeo dobrodošlicu jednim "bonsoir", da bi odmah potom priznao da je time iscrpeo svo svoje znanje francuskog jezika.

Oland je dobar deo svoje zdravice održao na, kako je preneo AP, "respektabilnom" engleskom pre nego što je prešao na francuski.

Mišel Obama je i ovog puta skrenula pažnju svojom toaletom. Supruga američkog predsednika izabrala je za ovu priliku, kako su modni poznavaoci istakli, haljinu u stilu francuske estetike - svilenu, crno-plavu kreaciju modne dizajnerke Karoline Herere.