Joksimović: "Novi soj korona virusa registrovan je još u septembru. Nema prepreka za dolazak u Srbiju"

Novi soj korona virusa širi se Velikom Britanijom i preti da postane dominantan u celom svetu, tvrdi britanski profesor medicine na Unverzitetu Liverpul Kalum Sempl. Ističe da novi soj ima prednosti stečene evoluiranjem, da se brže širi među ljudima, da će potisuti druge sojeve korona virusa i prirodno postati dominantan. Britanija je pod blokadom, a brojne države obustavile su saobraćaj ka ostrvu. Ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović, ovog jutra govorila je za Prvu TV o trenutnoj situaciji u Velikoj Britaniji. Pogledajte!

Ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji, foto: Prva Tv / screenshot
Ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji, foto: Prva Tv / screenshot
.

"Ne radi se o novom soju koji se pojavio ovog trenutka. On je detektovan još u septembru i to ne samo u Britaniji. U ovom trenutku nema laboratorijskih potvrda onoga do čega se došlo matematičkim putem, a to je da se i do 70 odsto brže širi. Nejasno je na koji način se brže širi - da li je u pitanju kraći period inkubacije ili se duže zadržava u vazduhu ili su u pitanju klimatske okolnosti koje mu u ovom trenutku odgovaraju", ističe Joksimović i dodaje da je najvažnije reći da novii soj korona virusa ne daje težu kliničku sliku i da nema veću smrtnost.

Aleksandra Joksimović je za TV Prva rekla da je u subotu uveče, kada je objavljena vest o novom soju korona virusa koji se širi u Velikoj Britaniji, nastao stampedo ka londonskoj železničkoj stanici.

Ona je navela da je novim oštrim merama najviše pogođeni London i pojas ka Doveru.

Više od 40 zemalja je odlučilo da obustavi avio-saobraćaj sa Britanijom, a Britance je najviše pogodilo zatvaranje prelaza Kale sa francuske strane, što je izazvalo gužve i čekanja kamiona sa robom, kaže Joksimović.

Ona je navela da su rekacije građana Britanije podeljene i da jedni smatraju da su mere preterane, a drugi da su prekasno uvedene.

Najčešće pitanje srpskih držaljana koji se obraćaju našoj ambasadi u Londonu, odnosi se na uslove pod kojima mogu za praznike da dođu u Srbiju.

"Za sada ne postoji nikakva prepreka", ističe Joksimović.