UŽIVO SA KONFERENCIJE: "Kontigent Fajzer vakcina u Srbiji SLEDEĆE NEDELJE"

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji držu konferenciju za medije. Štab je jutros održao sednicu na kojoj je dozvoljen duži rad kulturnih ustanova.

vakcina protiv Kovida-19, foto: Depositphots/SSilver
vakcina protiv Kovida-19, foto: Depositphots/SSilver
.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na početku konferencije izneo je podatke novozaraženima i preminulima u Srbiji.

On je rekao da je najveći broj i dalje u Beogradu, 1.364, a slede Novi Sad sa 250 i Niš 182 nova slučaja.

Gojković je rekao da se najutrošnjoj sednici analizirala trenutna situacija. On je ponovio da će sve mere koje su do sada bile na snazi ostati do daljnjeg.

Jedina novina je što će od 20. decembra, putnici morati da imaju PCR test za ulazak u Srbiji ne stariji od 48 sati, što je prethodno i usvojila Vlada Srbije.

"Uspeli smo da tu krivu zaravnamo. U zavisnosti od daljeg broja novozaraženih razmatraćemo i restriktivnije i blaže mere, u zavisnosti od situacije", rekao je dr Gojković.

On je ponovio da će se izvesno od ponedeljka relaksirati mere kada su u pitanju kulturne ustanove.

"Problem su zaposleni u tim ustanovama, što se publike tiče, ako poštuju sve mere, veoma je mala mogućnost zaražavanja", naveo je Gojković.

Dr Gojković građanima uputio poseban apel da ne rade sami antigenske testove.

Kako je rekao postoji mogućnost da se bris ne uradi dobro, a može doći i do povrede prilokom uzimanja brisa ako to ne radi stručno lice.

"Vakcina stiže sledeće nedelje"

"Očekujejmo da prvi kontigent Fajzer vakcine stigne sledeće nedelje kada će biti poslata na ispitivanja u našim laboratorijama", naveo je Gojković.

Kako je rekao, nakon toga će vakcina moći na zakonski način vakcina da se ponudi građanima.

On je dodao da će u Srbiju postepeno dolaziti i druge vakcine.

Izvor: b92.net