Mali: Penzionerima u četvrtak leže 5.000 dinara

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će se Zakonom o digitalnoj imovini pogotiti pravo u metu, i da Srbija hoće da ide u korak sa svetom.

foto: Printscreen/PrvaTV
foto: Printscreen/PrvaTV
.

"Ovo je veoma važan zakon. Idemo sa regulativom cele oblasti. Bitkoin, kriptovalute je nešto što se primilo u svetu, to predstavlja izvor finansiranja, način poslovanja na tržištu kapitala. Taj Zakon će da reguliše celu oblast", rekao je Mali.

Poručio je da tim zakonom žele da se omogući malim i inovativnim firmama finasiranje na alternativan način.

"Mislim da ćemo ovim zakonom pogoditi pravo u metu. Srbija neće biti zemlja koja je zapostavila taj vid trgovanja i finansiranja", rekao je Mali.

Govoreći o novom modelu fiskalizacije, rekao je da je najvažnije to što će Poreska uprava u stvarnom vremenu moći da kontoroliše promet preko fiskalnih kasa.

"Sa druge strane za privrednike i privatnike postoji čitav niz beneficija. Napuštamo stari i prevaziđeni sistem fiskalizacije. Sve će biti digitalizovano", rekao je Mali i naglasio da privrednici neće snositi "ni dinara troška za novi sistem".

Mali je rekao da se u ovom trenutku ne razmišlja o novom odlaganju plaćanja poreza i doprinosa.

"S obzirom na privrednu aktivnost, da nemamo lokdaun, da imate mogućnost da u 24 rate isplatite, mislim da je to preuranjeno", rekao je Mali za TV Prva odgovarajući na pitanja građana.

Rekao je da država mora na neki način da se finasira i održi.

Govoreći o pomoći sektoru ugostiteljstva, Mali kaže da su ugostitelji imali šest minimalnih zarada u devet meseci krize.

"Maksimalno smo uradili, to je novac svih poreskih obveznika", rekao je Mali i naveo da je to ogromna pomoć države.

"Nema greške da ćemo reagovati ponovo ako se ta potreba ukaže", rekao je Mali.

On je poručio da u najvećoj krizi na svetu Srbija pokazuje "da je otprona, da može da reaguje, da je njena ekonomija mnogo stabilnija nego što su mislili".

Mali je naveo da u četvrtak za 1,7 milion penzinonera leže 5.000 dinara. "To je kruna podrške", rekao je ministar.

On je naveo i da ljudi sve više vide koliko je važno da se uzme fiskalni račun, koliko je važno da se plate porezi.

"Samo želimo da gradimo jednu uređenu državu, uređen sistem", rekao je Mali.

Upitan da li će se pomoći zaposlenima u kulturi, Mali je pozvao zaposlene u toj oblasti da daju neke predloge.

On je poručio i da država iz godine u godinu ide sa smanjenjem opterećenja na zarade, programima za zapošljavanje, podrškom za žensko preduzetnjištvo.

"Srbija jedna od retkih zemalja kojoj nisu smanjili kreditni rejting"

Mali je naveo i da je veoma važna vest to što je rejting agencija Standard and Poor’s potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Srbije.

"Možda i najvažnija vest na kraju godine. Standard and Poor’s je jedna od tri najveće kreditne rejting agencije. Oni su uradili analizu svega što je Srbija uradila ove godine, uradili su analizu naših javnih finansija, videli su kako nam budžet izgleda za sledeću godinu", rekao je Mali.

Dodao je da je Srbija jedna od retkih zemalja kojoj nisu smanjili kreditini rejting.

.