Lončar: Ako se autobus popuni 50 odsto, neće stati na stajalište

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je osnovni problem zdravstvenog sistema nedostatak bolničkih mesta, posebno u Beogradu.

Ilustracija, foto: Depositphotos / dani_carpio.hotmail.es
Ilustracija, foto: Depositphotos / dani_carpio.hotmail.es
.

"Dogovorili smo se da jedan broj mesta oslobodimo u Beogradu za teže pacijente. Lakši pacijenti će ići u Nišku banju, a danas u privremene bolnice u Nišu i Kragujevcu. To će krenuti u narednih pola sata, sat, da bi mogli da mirnije sačekamo noć", kazao je on.

Lončar je najavio da se otvara kovid bolnica u Leskovcu, dodatni respiratori u Kraljevu i Loznici.

On je potvrdio da je Vlada usvojila predloge medicinskog Kriznog štaba.

"Pojačaćemo gradski prevoz da bi bile manje gužve, kada se popuni gradski prevoz do 50 odsto putnik, neće stajati na stanici, dok se ne raščisti gužva", rekao je on.

Lončar je upozorio da virus počinje da se širi kroz porodice.

Trenutno su zaražena 1.402 medicinska radnika, a njih 53 je na bolničkom lečenju.

"Još jednom od nas bezizmerna zahvalnost svim medicinskim radnicima, ako možemo zbog njih i zdravlja ljudi", rekao je on.

Lončar je čestitao onima koji danas slave slavu i apelovao na njih da ograniče slavlje.

"Ljudi, nije vreme za kontakte, biće slava, biće boljih vremena, danas nije vreme za to. Slavu proslavite kod kuće sa onima sa kojima živite, svaki drugi kontakt je rizičan", kazao je Lončar.

On je kazao da su se neki drznuli da slave u trenutku kada je preminuo patrijarh SPC Irinej.

"Srbija sahranjuje svog patrijarha, a imate ljudi koji su se drznuli da tako nešto rade. Ako neko misli da je dovoljna kazna što smo zatvorili klubove, šta god da smo uradili nije dovoljno. Takva nedogovornost, takav bezobrazluk celu Srbiju košta preskupo", kazao je on.

Lončar je kazao da se sistem ne izigrava kada se koncert zakaže za 17h, već su tako razboleli ljude.

"Neka ih je sramota, biće ih sustra sramota i od njihove dece i svih i oni koji već smišljaju da izvrgavaju ove mere", rekao je Lončar.

Izvor: B92.net, Tanjug