Dr Kon: Zatvaranje ugostiteljskih objekata u 18 sati bi bila oročena mera na dve nedelje

Očekivalo se da će biti novih mera posle jučerašnjeg zasedanja Kriznog štaba, ali do toga nije došlo. Ministar Lončar je najavio da će za dan, dva da se „izađe“ sa novim merama. O tome šta je struka sve predložila, govorio je u „150 minuta“ epidemiolog Predrag Kon.

.

Osnovno je da se mere koje su do sada propisane poštuju, da se sprovode i da se kontroliše njihovo sprovođenje. Maske su obavezne u zatvorenom, ali je stručni tim predložio da se nose i na otvorenom u pešačkim zonama pre svega, rekao je Kon.

Dr Kon je rekao da je tim predložio jednu oročenu meru, koja bi trajala dve nedelje. U pitanju je zatvaranje objakata u 18 sati, onih objekta u kojima dolazi najviše do zaražavanja, a tu se pre svega misli na noćne klubove, ali i na druge objekte u kojima se zadržavaju ljudi, kao što su manji kafići, ugostiteljski objekti...

On je naglasio da bi oročena mera podrazumevala da se posle dve nedelje sagleda njihov efekat i shodno tome da se dalje procenjuje situacija i predloži da se mere održe ili da se popuste.