Info

Lončar: Obezbeđeno još 500 kovid mesta u Beogradu za vikend

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas sa direktorima kovid bolnica u Srbiji.

13.11.2020. - 11:30h
Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončarfoto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je obezbeđeno još 500 mesta za kovid pacijente u Beogradu za vikend - u kovid sistem ulazi Institut za medicinu rada, a večeras ulazi i Institut za reumatologiju, uz mesta koja se oslobađaju u bolnicama koje su već u kovid sistemu.

"Sve je više kovid bolnica u funkciji. Napravili smo 500 mesta za vikend u Beogradu, jer tu imamo najveći problem. U rezervi su nam Selters banja i Banja Koviljača, koje će ući sa svojim kapacitetima u sistem, u roku od dan dva", rekao je Lončar nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Ministar je istakao da se nada da građani mogu da primete koliko napora se ulaže da bi se svakom pacijentu pružila neophodna pomoć. "Nadam se da će razumeti i pokušati da pomognu, tako što će se privremeno odreći nekih svojih navika, koje su sada problematičene i služe za širenje virusa", rekao je Lončar. On je istakao da je zabeležen rekordan broj pregleda i prijema. Lončar je rekao da Klinički centar traži rešenje koja će još klinika da se pretvori u kovid i dodao da dermatovenerologija ne može da uđe u kovid, kao i da se za pacijente koji idu na dijalizu moraju da se obezbede kapaciteti.

"Sistem je prebukiran, našli smo dodatnih 500 mesta. Otvaramo medicinu rada i reumatologiju, uz slobodna mesta gde imamo otpuste u bolnicama, "Dr Dragiša Mišović", Bežanijska kosa, Zvezdara, Zemun, Infektivna klinika, gde tražimo dodatne kapacitete za prijem pacijenata", rekao je Lončar.

Izvor: Tanjug